Изключително ценният брониран "Пакард" на Георги Димитров е на път да бъде върнат в България. Лимузината е открадната през 1992 година от музея на комунистическият лидер.

Сега 21 години по-късно от БСП са решени да си върнат ценната кола и ще занесат папка с документите на изчезналия "Пакард" в Държавното обвинение.

Между 3 и 6 милиона долара варира оценката на лимузината, която днес се намира вместо у нас в музей, близо до Чикаго. Автомобилът всъщност е първата бронирана лимузина в света. Лично притежание на Сталин. След войната той подарява три от бронираните си коли на тримата най-видни комунистически лидери на Тито, на Мао Дзъдун и на Димитров. След смъртта на вожда колата е съхранявана в гаража на УБО, а през 1974 година е прехвърлена в къщата-музей на Димитров на улица "Опълченска" в София. Там "Пакард"-ът е затворен в подземен гараж, докато изчезва през 1992 година, съобщава БНТ.

Надеждата на червените е историческата кола да бъде върната в България и да стане един от ценните експонати в Националния исторически музей. "Сега събираме документи, тъй като през годините той се е намирал на различни места. Последното му място е било в Националния политехнически музей - това е къщата на Георги Димитров. Там ще видим какви документи има и бъдат предоставени на органите на прокуратура, които трябва да предприемат действия по връщането му", обясниха от централата на социалистите.



Открадната лимузина се появява в САЩ през 1997 година от белгийския Антверпен като "скрап". Внася я българин с американски паспорт. Дали той има общо с кражбата й, остава загадка. "Пакард"-ът днес е част от експозиция, в която са изложени още лимузините на Ева и Хуан Перон, на президентите Ричърд Никсън, Роналд Рейгън, Хари Труман, Адолф Хитлер, Бенито Мусолини и Никита Хрушчов.

Макар колата още да не е у нас желаещи да я прибавят в експозициите си не липсват. Готовност вече е декларирал директорът на НИМ Божидар Димитров, но от левицата са убедени, че историческата стойност ще изкуши и други директори на музеи.