Министерски съвет одобри 88 мерки за намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите, заяви вицепремиерът Даниела Бобева.

Една от тези мерки е отпадането на нотариалната заверка при продажбата на автомобили, начинът, по който тя ще бъде изпълнена ще даде възможност за попълване на бюджетите на общините. Идеята е да се гарантира, че местните данъци и такси няма да пострадат от тази процедура, затова ще има промяна в законодателството.

Друга група мерки са насочени към облекчаване на работодателите по отношение на някои условия на труд като работата в извън работно време, добави вицепремиерът.

"Преди около 3 седмици на оперативно заседание внесох втори пакет от мерки за намаляване на регулаторната тежест, след като тези предложения бяха поставени на сайта на Министерски съвети възникнаха дискусии по някои от мерките, след като премина общественото обсъждане, днес внесохме пакет от 89 мерки, Министерски съвет одобри 88 от тях, за една от мерките ще изчакаме малко, тъй като текат разговори с бизнеса по този въпрос", обясни вицепремиерът. Неприетата мярка се отнася за гаранциите, които внасят фирмите, които изкупуват скрап. Все още текат дискусии с бизнеса по този въпрос, уточни Бобева, цитирана от БГНЕС.

"Остават около 100 режима, които сме идентифицирали като административна тежест за гражданите и бизнеса и се надявам до края на ноември да внесем в Министерски съвет последния пакет от мерки за намаляване на административната тежест", каза още Бобева.