Когато става дума за хранене, трябва да сме наясно, че има най-различни храни - някои от тях са най-големите ни съюзници срещу излишните килограми, а други стимулират паметта ни.

От друга страна, срещат се и такива, които имат пагубен ефект върху функционирането на мозъка и диетолозите ни съветват да ги консумираме умерено. Следващите 11 храни убиват нашата интелигентност бавно, но сигурно:

Храни, съдържащи захар

Захарта и сладките продукти са вредни не само за талията, но за функционирането на мозъка. Продължителната консумация на големи количества захар може да ви донесе неврологични проблеми, както и да повлияе на паметта ви.

Алкохол

Всички знаем, че алкохолът вреди на черния дроб. Той обаче води и до състояние, което е известно като "мозъчна мъгла". Както подсказва името, алкохолът действа като облак, който пречи на ясната ни мисъл и ни обърква.

Прекаляващите с алкохола забравят имена, събития и не могат да различат сън от реалност. За щастие, тези симптоми са обратими при условие, че ограничите приема на алкохол до едно или две питиета на седмица.

Джънк фууд

Изследване, проведено в университет в Монреал, разкри, че нездравословната храна променя определени химикали в мозъка, което води до симптоми на депресия и тревожност. Бързите храни оказват влияние върху производството на допамин, който е важен химикал, отговарящ за чувството на щастие и цялостното усещане за благополучие.

Освен това допаминът подпомага когнитивната функция, възможностите за обучение, бдителността, мотивацията и паметта. Ето защо е важно да се избягват всички храни, които съдържат голямо количество мазнини.

Пържени храни

Почти всички преработени храни съдържат химикали, оцветители, добавки, изкуствени аромати, консерванти - всички те могат да повлияят на поведението. Вредният ефект се дължи на химикал, който предизвиква хиперактивност, както при децата, така и при възрастните.

Пържените или преработени храни бавно унищожават нервните клетки в мозъка. Някои мазнини са по-опасни от други - слънчогледово олио, например, се счита за едно от най-токсичните.

Полуфабрикати

Също като пържените храни, така и полуфабрикатите влияят на централната нервна система и увеличават риска от развитие на дегенеративно заболяване на мозъка - като болестта на Алцхаймер.

Много солени храни

Всички знаем, че солените храни повишават кръвното налягане и вредят на сърцето. Освен това изследванията показват, че храните, които съдържат големи количества натрий, могат да повлияят на познавателната функция и мисловните способности.

Консумацията на солени храни и приемът на никотин са показали, че имат същия ефект като наркотиците - те причиняват остри симптоми на пристрастяване.

Зърнени храни, с изключение на 100% пълнозърнестите

Всички видове зърнени храни имат вредно влияние върху функционирането на мозъка и като цяло върху здравето, с изключение на 100% пълнозърнестите, които са много богати на фибри и е известно, че предотвратяват стареенето на артериите.

Ако консумирате редовно зърнени храни, рискувате тялото ви да остарее по-бързо, като е възможно дори да загубите паметта си. Опитайте да замените обичайните въглехидрати със сложни - всичко, което трябва да направите, е да замените обикновения хляб с пълнозърнест.

Преработени протеини

Протеините са градивните елементи на мускулите и те са много важни за правилното функциониране на тялото. Месото е най-богатият източник на висококачествени протеини, но трябва да избягвате преработените местни продукти – като кренвирши, салам, колбаси и други подобни.

Наблегнете на риба тон и сьомга, млечни продукти, орехи и семена, тъй като те са естествени източници на пълноценни протеини.

Трансмазнини

Трансмазнините предизвикват поредица от проблеми, като например сърдечни, повишен холестерол и затлъстяване. Те са вредни и за мозъка – правят го по-бавен, освен това влияят на рефлексите и увеличават риска от инсулт. Ако се консумират твърде дълго, увреждат артериите и могат да доведат до Алцхаймер.

Изкуствени подсладители

Когато хората се опитват да отслабват, те са склонни да мислят, че това ще стане за една нощ – единствено като заменят захарта с изкуствени подсладители. Вярно е, че те съдържат по-малко калории, но в действителност могат да нанесат повече вреда, отколкото полза.

Ако се използват в продължителен период от време, изкуствените подсладители могат да причинят увреждане на мозъка и пречат на когнитивния капацитет, особено ако използваме и големи количества захар едновременно с това.

Никотин

Независимо от факта, че никотинът не е храна, той опустошава мозъка чрез ограничаване на притока на кръв към този важен орган. Никотинът не само причинява преждевременно стареене и носи повишен риск за рак на белия дроб.

Цигарите вредят на капилярите - малките кръвоносни съдове, които играят решаваща роля, когато става въпрос за вашата мозъчна функция.