Агенцията за национална сигурност (АНС) заяви официално в неделя, че президентът на САЩ Барак Обама никога не е бил информиран за възможно шпиониране на германския канцлер Ангела Меркел. С това АНС отхвърли информация на германски вестник.

Американската агенция, въвлечена в световния скандал за прихващане на комуникации, както на милиони обикновени хора, така и на европейски и други световни лидери, съобщи, че директорът на АНС генерал Кейт "Александър не е говорил с президента Обама през 2010 г. за предполагаема разузнавателна операция, включваща канцлера Меркел и никога не се е обсъждала операция, с нейно участие.

Информации в медиите за обратното не са верни", се твърди в изявление, изпратено на АФП от говорител на АНС и цитирано от БГНЕС.

Позовавайки се на американски разузнавателни източници, вестник Bild am Sonntag, съобщи, че ръководителят на АНС е информирал Барак Обама за операцията за проследяване на комуникациите на Ангела Меркел през 2010 г.

"Обама не е сложил край на тази операция и вместо това е разрешил тя да продължи", е заявил висш служител на АНС, цитиран от вестника.

По-рано тази седмица Белият дом съобщи, че не следи телефонните разговори на Меркел и няма да го прави занапред, отказвайки да каже дали това се е случвало в миналото.

Веднага след публичните разкрития за съществуването на мащабните американски програми за следене през юни директорът на АНС ген. Кейт Александър защити законността им. От тогава досега излизат все нови факти, които подхранват глобалния скандал.

Тогава генералът заяви пред Сената на САЩ: "Ние действаме ежедневно по стриктни правила, отчитаме се в рамките на най-строг надзор от страна на правителството".