Неназовани официални източници от САЩ признаха, че Агенцията за национална сигурност (американската разузнавателна служба - NSA) е приключила своята програма за шпиониране на немския канцлер Меркел и на редица други световни лидери, след като администрация на президента Обама е провела през лятото вътрешно разследване, което е разкрило съществуването на подобна операция.

Длъжностни лица от Белия дом казаха, че проведеното вътрешно разследване е показало, че NSA е следяла около 35 от световните лидери, съобщава Асошиейтед прес. Това представлява първото публично признание от страна на правителството на САЩ, че американските разузнавателни служби са подслушвали телефоните на редица световни лидери, предаде БНР.

Белият дом е спрял някои от програми за наблюдение, след като е научил за тях, включително и проследяването на телефонните разговори на Меркел и на някои други лидери, признават тези високопоставни представители на САЩ, като още няколко от тези програми са в процес на приключване, съобщава агенция Асошиейтед прес.

Проверката е показала, че президентът на САЩ Барак Обама е бил в неведение от близо пет години, без да знае, че NSA е подслушвала телефоните на световните лидери. Неназованите американски официални представители посочват, че Агенцията за национална сигурност е провеждала толкова много операции по подслушване, че не би било "практично" да информира президента за всички тях.

Те добавиха, че президентът е бил запознаван и е одобрявал "приоритетни" събирания на разузнавателна информация в общ план, но тези под него са вземали решения за специфичните и конкретни цели на програмата.

По традиция САЩ и четири други страни - известни като "Петте очи" - не се шпионират един друг. "Петте очи" са САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Неназованите американски официални представители признават, че проведеното разследване от Белия дом е било насочено до голяма степен към програмите за подслушване на лидери в страни, които са извън тази петорка, съобщава Асошиейтед прес.