Октомври е към своя край и дойде време за ежемесечния ни съвет кои стоки е добре да пазаруваме през следващия месец.

Традиционно ноември е изпълнен с добри оферти - до голяма степен заради „черния петък“ в САЩ, който кара световните производители на потребителска електроника и други видове стоки да правят сериозни отстъпки.

Предстоящите коледни и новогодишни празници също са стимул за много от търговците да се опитват да изтеглят част от покупките, свързани с празниците, месец по-рано.

Лаптопи

Ако искате да се сдобиете с лаптоп, ноември е вашият месец. Освен евтиния долар, потребителите ще се облагодетелстват и от изгодните оферти на производителите, свързани с „черния петък“, когато 15 и 16-инчовите лаптопи с процесор Intel Core i5 и 4GB RAM ще започват от 325 долара в САЩ.

Това неимоверно ще окаже своето влияние в низходяща посока и върху тези продукти, предлагани в Европа.

Таблети с операционна система Аndroid

По-късно през ноември Wi Fi-таблетите с операционна система Android, като Samsung Galaxy Tab, се очаква да достигнат рекордно ниски цени в борбата за пазарен дял с Apple.

В допълнение таблети с тази операционна система, но произвеждани от по-малки и непопулярни производители, се очаква да достигнат цени от 75 долара.

Смартфони от висок клас

Наблюдаваме изключително понижение в цените на смартфоните от висок клас през последния месец. Октомври бе изключително наситен откъм представяне на нови модели от почти всички водещи производители.

Това доведе до тенденция на сериозно понижение в цените на предходните модели от висок клас, които вече са в диапазона между 700 и 900 лева вместо на нивата им от над 1 000 лева преди два месеца.

HDTV-телевизори

Традиционно цените на телевизорите падат значително в седмиците преди „черния петък“ в САЩ.

Това, в съчетание с намаленото търсене на устройства във връзка с цифровизацията у нас (поради факта, че повечето хора си купиха телевизори през септември), означава, че през ноември можем да видим сериозни намаления на тези устройства.

В допълнение, достигналият близо двугодишно дъно спрямо еврото долар допълнително прави телевизорите още по-изгода покупка.

Цените на моделите с различни размери са с между 15 и 20% по-ниски от най-ниските цени през миналата година, които отново бяха регистрирани през ноември.

Мебели

Традиционно е схващането, че януари е най-добрият месец за покупка на мебели - преди представянето на новите предложения за годината от февруари нататък.

Според редица изследвания ноември е изпълнен с по-добри и повече оферти. Много от големите търговци на мебели се опитват да реализират продажби преди домакинствата да изхарчат бюджетите си за коледните и новогодишните празници.

Зимни облекла

Въпреки че най-големите намаления на зимни дрехи стават реалност през януари, все повече от търговските вериги се ориентират към полусезонните разпродажби, когато търсенето на зимни стоки е силно.

В тази насока често през ноември могат да бъдат срещнати намаления на зимни облекло от между 20 и 50%.

Играчки

Семействата с деца са наясно, че през декември, преди коледните и новогодишни празници, магазините винаги повишават цените. Затова е по-добра идея да избързате с подаръците и още през ноември да се снабдите с продуктите от торбата на дядо Коледа.

Часовници, бижута, парфюмерия, бельо и луксозни стоки

Това, което споменахме за играчките, с пълна сила важи за други популярни коледни подаръци, каквито традиционно са часовниците, бижутата и парфюмите, както и други луксозни стоки.