Осми ден от окупацията на студентите. Протестът набира все по-широка подкрепа. Вчера към инициаторите от Софийския университет се присъединиха представители на УНСС, НАТФИЗ, Нов български университет и Великотърновския университет.

Подкрепата си с действията на студентите-окупатори изразиха и колегите им от Благоевградския и Пловдивския университет, посочва Дарик.

Снощи и протестиращите срещу кабинета „Орешарски” подкрепиха студентската окупация. Малко след 18.00 ч. те блокираха движението пред Ректората. Студентите излязоха от сградата и се вляха в шествието. Основното искане на протестиращите остава оставката на правителството и насрочване на дата за предсрочни избори.

Междувременно студентският съвет към Медицинския университет - София организира днес референдум. Студентите ще трябва да гласуват „за” или „против” окупациите на университети като форма на протест.

Вчера пред Дарик председателят на Съвета на ректорите и ректор на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев алармира за риск от хаос във висшето образование. Той изрази недоумението си от факта, че протестиращите студенти издигат политически искания, а не се интересуват от парите за висшето образование.

„Докато ректорите извоювахме повече пари за всички университети в бюджета за догодина - като най-голямо е увеличението за Софийския университет, студентите излизат с абстрактни искания”, подчерта проф. Митев.

„Тук вече става дума за политически искания. И всички ректори сме единодушни, че това няма място в университетите. Политика не може да се прави в университета и това е залегнало и в закона”, коментира още професорът.

На 23 октомври студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет „Св. Климент Охридски” - 272-ра. Акцията им бе форма на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител.

Протестът бе обявен за безсрочен, а Ректортът - напълно окупиран в края на миналата седмица, след като студентите промениха първоначалното си намерение акцията да продължи няколко дни.