Търсите добри приятели и финансова сигурност и нямата нищо против да сте заобиколени от палмови дървета и плажове с бял пясък? Тайланд може би е мястото, което търсите.

Страната от Югоизточна Азия оглави последното проучване на HSBC за най-добра държава за чуждестранни служители, особено когато става въпрос за установяване, интегриране и намиране на приятели. Китай, Сингапур, Индия и Тайван също попадат в челната десетка 10, докато Малайзия (20), Индонезия (31) и Виетнам (32) влизат в челните 50.

Класацията, която излиза в шеста поредна година, се изготвя въз основа на проучване сред над 7 000 чужденци от близо 100 страни в цял свят.

Когато става въпрос за икономика Тайланд ( 4), Индонезия (6) и Сингапур (9) се нареждат сред най-добрите места за живот за чуждестранни служители. По-ниските разходи и потенциала за по-високи доходи обаче правят Тайланд най-рентабилното място за чужденци, докато Виетнам и Индонезия се нареждат високо в класацията заради това, че предоставят най-добрите кариерни възможности.

По-добрите пакети, предоставяни на служителите, за да се преместят, и по-високите доходи на домакинствата са превърнали Азия в дом на най-високо платените чуждестранни служители в света. Най-голям дял от тях, които заработват по над 250 000 долара годишно, са в Индонезия (22%), Япония (13%) и Китай (10%).

В последните години икономическият растеж в Азия е сред най-високите в света, а много развиващи се икономики от Югоизточна Азия привличат все по-голям брой чуждестранни служители, които търсят по-добри кариерни възможности.

“През годините наблюдаваме как все по-добрите условия за чуждестранни служители се местят на Изток, като развиващите се, а сега и напълно развити региони като Близкия изток и Азия стават все по-популярни сред чуждестранните служители,” казва Дийн Блекбърн, който оглавява проучването.

Освен че осигурява финансова стабилност, Азия се оказва и предпочитана дестинация за по-висок стандарт на живот.

Тайланд оглавява класацията като добро място за завързване на приятелства и добър социален живот. Участниците в проучването са споделили, че за тях е било лесно да свикнат с местната храна и култура, като 60% от тях са заявили, че животът в Тайланд им е позволил да се хранят по-здравословно.

Тайланд също така заема високо място сред дестинациите търсени заради по-добрия финансов статут. Близо 80% от участниците в проучването са заявили, че разполагаемият им доход се е повишил, след като са се преместили в страната.

“Заради безбройните тропически плажове и острови, ресторантите от световна класа и модерната инфраструктура, културните атракции и относително привлекателните цялостни разходи за живот е трудно Тайланд да бъде изпреварен от друга държава,” казва 46-годишният Нийл Макарти, който се мести от САЩ в Тайланд преди 12 години. “Не съжалявам и за момент, че съм взел решението да се преместя тук”, казва Макарти пред WSJ.

Една от сферите, в които Азия не се представя много добре, е семейният живот.

Чуждестранните служители с деца са посочили Германия като най-доброто място за живот с деца в чужбина. Франция, Белгия и Испания също попадат в класацията за това, че предлагат добра комбинация от евтини училища и висококачествени детски грижи.

Според проучването обаче децата на базираните в Азия чуждестранни служители е най-вероятно да научат нов език, като Сингапур е смятан най-безопасното място в света за отглеждане на деца в чужбина.