Motorola разкри смелия си проект Ara, насочен към създаването на смартфони с модулен хардуер, съобщава VentureBeat. Разработката би могла да се онагледи със сглобяване на конструктор “Лего”.

Устройството ще има вътрешен скелет, към който могат да се прикачват различни хардуерни модули, за да се създаде смартфон според нуждите ни. Ако сме любители на фотографията, можем да изберем камера с високо качество. Ако се притесняваме за живота на батерията, може да прикачим по-голяма батерия, съобщава Фокус.

Според Motorola Ara ще бъде свободна и отворена хардуерна платформа.

“Искаме да направим за хардуера това, което Samsung направи за софтуера – да създадем жизнена система от разработчици с нисък праг за досъп, за да ускорим темпа на иновации и да намалим времето за разработки”, пише Пол Еременко, един от сътрудниците в екипа, работещ върху Ara.

Идеята не е нова – подобен проект е Phonebloks, с чийто създател Motorola казва, че си сътрудничи. Phonebloks беше интригуващ проект, но с неясни възможности за развитие.

Създаването на такава амбициозна хардуерна платформа е предизвикателство за утвърден производител на телефони, а какво остава за млад проект, който събира подкрепа. С включването на Motorola обаче идеята за модулен смартфон започва да изглежда по-реална.