Представителите на правителството на Република България и бизнеса обсъждаха политики и проекти за стимулирането на икономическата среда у нас на дискусионен форум, под патронажа на вицепремиера по икономическото развитие г-жа Даниела Бобева на 29 октомври. Темата на инициативата беше „Диалог за икономическото развитие на България: Инвестиции, приоритети и перспективи“. Във форума взе участие и г-н Светослав Младенов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

В рамките на форума г-жа Даниела Бобева представи перспективите и приоритетите пред българската икономика. Сред основните акценти в изказването й бяха мерките, които правителството предприема спрямо бизнеса.

Тя посочи административната реформа като основна мярка за подобряване на бизнес климата и стратегията за прозрачност на обществените поръчки, чрез която се цели връщане на доверието в обществените поръчки.

„30% от обществените поръчки се провеждат само с един кандидат. Другата лоша новина е, че от останалите 70% едва 30% достигат до края с повече от един кандидат, т.е. по документи се отстраняват останалите кандидати” отбеляза заместник министър-председателя по икономическото развитие г-жа Бобева.

Изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции представи възможности за развитие на инвестиционната среда в България. От данните, изнесени от Светослав Младенов, България е на 58 позиция по показатели за правене на бизнес съгласно доклад на Световната банка за 2013. Зад нашата страна са Румъния, Италия, Гърция и Хърватска.

Според Световната банка България е на челно място по отношение на защита на инвестициите и се нарежда сред първите като предпочитано място при започване на бизнес. За периода септември 2012 - септември 2013 в БАИ са постъпилите 163 потенциални инвестиционни проекти. Най-много са били тези в отрасъл машиностроене, включително части за автомобилната промишленост – 48 бр., следвани от такива в аутсорсинга - 27, химическата промишленост, информационните технологии и туризма, за които има между 10 и 17 проекта.

Сред предимствата на България, който бяха отчетени от Светослав Младенов са политическа и макроикономическа стабилност, продиктувана от членството на страната ни в ЕС и НАТО, валутния борд, ниския бюджетен дефицит и правителствен дълг, както и положителните тенденции в кредитния рейтинг на страната.

Други важни предимства са образована и квалифицирана работна сила, поддържане на атрактивна данъчна среда и достъпа до пазари както в ЕС и Русия, така и в Турция и Близкия Изток. Сред факторите, които привличат инвеститорския интерес са насърчителните мерки като преференциално придобиване на земя, частна държавна или частна общинска собственост, финансова подкрепа за професионално обучение, инфраструктурните субсидии и възстановяване на осигурителните разходи, направени от инвеститора.

Събитието събера на едно място представители на бизнеса, стопански и търговски камари и бизнес клъстери в България, посланици и дипломати. Партньори на форума бяха Американската търговска камара, Британо-българската търговска камара, Френско-българската търговска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската търговско-промишлена палата и Българския форум на бизнеслидерите. Медийни партньори на дискусионния форум бяха Нова ТВ, TV7, News7, Телевизия Bulgaria On Air, Дарик радио, в. „Труд”, в. „24 часа”, в. „Банкеръ”, сп. „Мениджър”, сп. „Икономика”, Profit.bg и Novini.bg, Livenews.bg, LiveBiz, Econ.bg, Inews.bg, Dir.bg, News.bg, Money.bg и Bulgariautre.bg.