Американската агенция за национална сигурност е следила данните на стотици милиони потребители на Google и Yahoo!, включително и американци, разкрива "Вашингтон пост" на интернет сайта си.

Програмата се наричала MUSCULAR и е била провеждана с британския еквивалент на АНС - Government communications headquarters (GCHQ). Двете разузнавателни ведомства са събирали данните през оптичните кабели, използвани от интернет гигантите, сочат цитирани от Вашингтон пост" документи. Те са получени от бившия консултант на АНС Едуард Сноудън.

Според изданието програмата е част от програмата PRISM, която пък позволявала на АНС да събира данни с помощта на съдебни предписания, адресирани до технологичните компании. Според документ, който вестникът споменава и който е от 30 август 2013 г., няколко милиона сведения са събрани в рамките на предходните 30 дни, като става дума за сведения за имейли, части от текстовете им, аудио или видео документи.

Това следене е осъществено от АНС извън територията на САЩ благодарение на телекомуникационна компания - интернет доставчик, чието име не се разкривал съобщи БГНЕС.

Действията на АНС извън САЩ й дават много повече свобода, отколкото в пределите на страната й, където за подобни действия са нужни съдебни решения. В същото време от Yahoo! държат да подчертаят, че имат много строг контрол за съхранението на данните и тяхната сигурност и не са давали никакъв достъп до базите си данни нито на АНС, нито на друга правителствена агенция.

От Google също заявяват, че не са замесени в такова следене и изразиха възмущението си от мащабите, в които е осъществявано. Те твърдят, че от доста време са притеснени от възможността за подобен вид намеса и затова кодират все повече и повече своите услуги и връзки.

Те уверяват също, че не са давали никакъв достъп до своите системи на което и да е било правителство, включително американското. В същото време от ръководството на Google изразиха и възмущението си от мащабите на това следене, включително и през частни оптични мрежи, собственост на Google и поискаха спешна реформа. От АНС за момента не са коментирали.

Началникът на АНС ген. Кийт Александър увери на пресконференция във Вашингтон, че не е в течение на тази публикация, но според него тя била невярна. "По мои сведения никога не е имало подобна дейност", каза той.

"Още през юни имаше такива твърдения, че АНС прониква в сървърите на Google и Yahoo!, но това не е вярно. АНС получава достъп до данни със съдебна заповед и не прониква насилствено в бази данни и сървъри", каза той.