Френски компании възнамеряват да реализират у нас нов туристически комплекс - "Дестинация Рила", обяви вчера в Министерския съвет вицепремиерът Даниела Бобева. Инвестицията е 550 млн. евро за срок от 6 години.

Предложено е проектът да се простира на площ от 80 000 декара, разположени между общините Самоков и Сапарева баня. Комплексът ще разполага с близо 20 000 легла, които да осигуряват възможност за целогодишен планински туризъм, и ще посреща по 200 000 туристи годишно.

"Това са инвестиционни намерения, зад които застават изключително престижни френски инвеститори, оператори и консултанти. Проекти от такъв мащаб и от такива чуждестранни институции не всеки ден се заявяват в Министерския съвет.

Основни партньори в проекта са френската група "Аккор", която е най-големият хотелски оператор в Европа, а също и "Далкия", "Шнайдер" и "Клъстер Монтан". Проектът се подкрепя от Европейската планинска асоциация и Френско-българската търговска камара", добави Бобева, цитирана от вестник "Труд".

Заради инвеститорите кабинетът "Орешарски" вчера взе решение да се създаде междуведомствена работна група, която да прецени дали проектът не минава през защитени зони и как правителството да помогне на инвеститорите.

Ако се окаже, че проектът попада в границите на Национален парк "Рила", ще трябва да се промени планът за управление на парка, защото той забранява строителство, или да се промени проектът.

За председател на работната група е определен икономическият зам.-министър Бранимир Ботев. Според изтекла вече информация курортът ще е със 155 км писти, аква център, голф игрище и 80 други атракции.

Местата за настаняване ще бъдат разположени в отделни селища, като се предвиждат хотели с две до пет звезди. Заложено е на територията на бъдещия комплекс да не се допускат коли. Очаква се курортът да осигури нови 8000 работни места.