Щатският суров петрол се насочва към най-дългата си седмична губеща серия от юни 2012 г. насам, след като данните за китайското промишлено производство не успяха да убедят пазара в стабилното развитие на страната.

Фючърсите на суровината загубиха 1.7% от стойността си през тази седмица, насочвайки се към четвърта поредна седмица на загуба.

Специалистите очакват петролът да продължи със загубите си през следващата седмица предвид на очакваното повишение на запасите от петрол на САЩ.

“Силно понижение в търсенето от рафинериите е довело до нарастване на запасите“, коментира Оле Хансен, главен суровинен стратег в Saxo Bank в Копенхаген, цитиран от Bloomberg. “Налице е известно възстановяване в Китай, но това тримесечие може да е най-доброто в близко бъдеще“, допълва още специалистът.

Суровият петрол с доставка през декември се търгува при нива от 96.20 долара за барел, което е понижение от 18 цента спрямо вчерашните му нива на търговия. Това е и най-ниското му ниво от 26 юни насам.

През октомври петролът поевтиня с 5.8%, или най-много за тази година. Търгуваните обеми са с около 60% под средните за последните 100 дни.

Около 69% от анализаторите, дали своята прогноза за цената на петрола, очакват той да понижи стойността си през следващата седмица. Седем очакват ръст и двама очакват нулева промяна.

През изминалата седмица запасите от петрол на САЩ са се повишили с 4.1 милиона барела до 383.9 милиона барела, което е най-високото им ниво от юни насам.