Стоте най-богати хора в света притежават супермаркети, луксозни марки, петролни рафинерии и циментови заводи. Те са на най-различна възраст от 29-годишния Марк Закърбърг до 93-годишния Карл Албрехт.

Тази разнообразна група има обаче една обща характеристика – повече от тях са прекарали последната година в правене на пари. Общото им състояние се е увеличило с 200 млрд. до 2.1 трлн. долара, откакто Bloomberg публикува първия си индекс на милиардерите през декември 2012 г.

Съоснователят на Facebook Inc. Марк Закърбърг не само е най-младият милиардер, но е и човекът, който е увеличил с най-много богатството си за последната година, според поредния брой на Bloomberg Markets, който ще бъде публикуван през декември. Състоянието на Закърбърг се е удвоило до 24.5 млрд. долара в периода 1 януари – 30 септември.

Ветеранът в технологичния сектор Бил Гейтс оглавява класацията на най-богатите хора в света, след като измести от първото място мексиканеца Карлос Слим. Състоянието на Гейтс скача с 10.2 млрд. долара до 72.9 млрд. долара.

Богатството на Слим, който контролира най-голямата телекомуникационна компания в Латинска Америка America Movil SAB, е намаляло с 12.9% до 65.5 млрд. долара.

Денис О'Браян, основател на Digicel Group Ltd. все още не успява да влезе сред 100-те най-богати хора в света. Най-богатият ирландец натрупа състояние от 5.4 млрд. от сектора на телекомунинациите, основно благодарение на навлизането на компанията в Карибския басейн.

Хазартният бизнес се оказа добър залог за азиатските милиардери. Филипинският пристанищен магнат Енреике Разон вече се конкурира с основателя на Galaxy Entertainment Group Ltd. Лиу Че Ву, който е третият най-богат човек в Хонконг след Ли Ка Шин и Лий Шау Кий. Разон отвори Solaire Resort & Casino през март, който е първият от четитите хазартни курорта, които се очаква да се появят в залива на Манила.

Братята Дж. Б и Тони Прицкер, които получават най-малко 2.7 млрд. долара след разделянето на богатството на тяхната фамилна империя, се занимават с инвестиции.

Някои от повече от 80-те скрити милиардери, които са открили от Bloomberg News през 2013 г., също са роднини. Братята Серджо и Пиер Луиджи Лоро Пиана, които оглавяват компанията Loro Piana SpA, също вече са сред милиардерите, след като през юли постигнаха съгласие за продажбата на 80% от тяхната компания на LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA, ръководена от Бернар Арно - на 14-о място в класацията на милиардерите.

В същото време в Казахстан Булат Утемуратов се опитва да избегне репутацията на страната като съмнителна бизнес дестинация. В първото си обширно интервю за медия Утемуратов заявява пред Bloomberg Markets, че никога не е използвал позициите в управлението на държавата, за да натрупа едно от най-големите богатства в Централна Азия.

Не всички супербогаташи са увеличили състоянието си през последната година. Основателят на EBX Group Co. Айке Батиста преди време бе най-богатият бразилец и беше под номер 28 в класацията на Bloomberg през миналата година. Той не само изпада от челната стотица, но и губи почти цялото си състояние, след като неговите компании се провалиха.