Когато става въпрос за първично публично предлагане на акции (IPO), сексът може би продава по-добре от интернета. Цената на акциите на най-големия производител на презервативи в света скочи с над 30% при борсовия дебют на компанията, докато около предлагането на микроблога Twitter витае несигурност.

Акциите на Karex, която контролира около 10% от световния пазар на презервативи, поскъпнаха до 2.50 малайзийски рингита, или около 0.79 долара, при дебюта на компанията на борсата в Малайзия, в сравнение с цената от IPO-то, която бе 1.85 рингита на акция. Акциите в крайна сметка затвориха на цена от 2.45 рингита.

В същото време борсовият дебют на Twitter, който се очаква утре, се сблъсква с известен скептицизъм от страна на анализаторите, които се опасяват, че микроблогът може да бъде последван от същата участ както IPO-то на Facebook през миналата година. Тогава цената на акциите на Facebook, не само че не скочи в първия ден, а те изгубиха повече от половината от стойността си в следващите няколко месеца.

Когато става въпрос за индустрията на презервативите, Karex е най-големият играч. Компанията, която има договор за производство на презервативи за марките Durex и LifeStyles, планира да използва приходите от своето IPO в размер на около 75 млн. рингита (23.5 млн. долара), за да удвои годишния си производствен капацитет до около шест млрд. презерватива до края на 2015 г.

Най-големият конкурент на Karex Thai Nippon Rubber в момента може да произвежда около 2 млрд. презерватива годишно.

"Предлагането на пазара на презервативи е недостатъчно, според различни неправителствени организации и държавни агенции," казва Лий Йен Лин, анализатор в Maybank. "Другите производители на презервативи не работят по увеличаването на капацитета си" според Лий, която прогнозира, че пазарният дял на Karex ще нарасне до 15% до 2015 г.

Анализатори от друга банка RHB също са положително настроени към акциите на Karex като препоръчват на клиентите си да купуват с таргет от 2.59 рингита. Те се позовават на прогнозите на Infobusiness Research, че световният пазар на презервативи ще нарасне до 30.4 млрд. броя до 2016 г., в сравнение с 21.2 млрд. през 2011 г.