Най-влиятелните страни в историята са и най-задлъжнелите държави днес, според последните данни на Международния валутен фонд (МВФ).

Най-задлъжнялата страна в света в момента е древната сила Гърция, чийто нетен дълг възлиза на 173% от БВП. Други исторически супер сили в челната 20-ица на най-задлъжнелите страни в света са Италия, Египет, Португалия, Испания, Франция, Великобритания, Япония и САЩ, пише Forbes.

Гърция има най-големи проблеми - не само защото има много по-високо съотношение на дълга към БВП, от която и да било друга страна, но и защото БПВ на страната продължава да се свива. Гърцката икономика се очаква да се свие за шеста поредна година, като този път спадът ще е с 4.2%.

“Ако доходите ви намаляват всяка година, как ще изплатите задълженията си?” казва финансовият журналист Матю Лин. “На практика това няма как да стане, ако не промениш нещата.”

От МВФ прогнозират, че БВП на Гърция ще спре да се свива през 2014 г. и ще расте с по около 3% на година в следващите четири години. Мерките за икономии намалиха огромните гръцки дефицити, но страната има да извърви дълъг път, за да намали задълженията си.

Още няколко страни от еврозоната имат подобни проблеми като тези на Гърция. Италия, Португалия и Испания също се очаква да отчетат икономически спад през 2013 г., но по подобие на Гърция, икономиките им се очаква да започнат бавно да нарастват през 2014 г.

Япония е на второ място в класацията на МВФ със задължения в размер на 140% от БВП. Икономиката на Япония, която е третата най-голяма в света след САЩ и Китай, се очаква да нараства с по по-малко от 2% на година до 2018 г.

Пет други страни в света също имат задължения, които надхвърлят техния БВП. Това са Ливан, Португалия (очаквани 118% за 2013 г.), Гренада (очаквани 116% за 2013 г.), Италия (очаквани 110% за 2013 г.) и Ирландия.

“Рано или късно те ще трябва да изпаднат в дефолт,” казва Лин. “По принцип, когато задълженията надхвърлят БВП, това е огромен проблем. Те вероятно не могат да бъдат изплатени, освен ако страната не отчита наистина сериозен икономически растеж.”

САЩ се нарежда на 10-о място в класацията със задължения в размер на 87% от БВП. Като абсолютна стойност обаче държавата има по-големи задължения от която и да било друга страна - 14.6 трлн. долара. Сумата е два пъти по-голяма от тази на втората най-задлъжняла страна по абсолютна стойност Япония. Дългът на Япония е нараснал с 10 трлн. долара в последното десетилетие.

Развиващите се страни изглежда имат по-малко задължения от традиционните световни сили. Бразилия например е седмата най-голяма икономика в света, но задълженията й възлизат на 34% от БВП. От МВФ изброяват съотношението дълг към БВП за всяка страна, в това число и за развиващите се сили като Китай, Индия и Русия. Данните на финансовата институция обаче показват, че Китай е трета в света по спестявания, които възлизат на 51% от БВП.