Търговията на БФБ в началото на ноември продължава да е сравнително слаба, а SOFIX вече в продължение на пет месеца се движи в тесен рейндж между 440 и 460 пункта. Това заяви в коментар за Profit.bg Христо Терзиев, брокер на ценни книжа в ИП Статус Инвест АД.

Все пак се забелязва активизиране на купувачите по водещи позиции като Софарма, Химимпорт и Адванс Терафонд АДСИЦ, което може да доведе до ръст на индексите през седмицата.

Повишена волатилност може да има при книжата на ЧЕЗ Разпределение, където на общо събрание на 13 ноември (сряда) ще се гласува разпределяне на дивидент и сплит на акциите.

През седмицата стартира търговията с права за записване на конвертируеми облигации от ЦКБ. Емисията не изглежда особено атрактивна, като се има предвид, че купонът от 4.5% годишно е съизмерим с доходността по банковите депозити.

Миналата седмица BG40 беше единственият индекс, който отчете седмично понижение, губейки 0.21% за последните пет сесии. SOFIX нарасна с над 2% за седмицата, докато BGREIT и BGTR30 добавиха 0.52% и 0.13%, респективно.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.