Все повече стават специалистите, които изразяват опасения за щатския пазар, въпреки достигнатите нови рекордни стойности.

Слабото икономическо възстановяване и ръстът в корпоративните печалби и предстоящото ограничаване на стимулите за щатската икономика са част от причините, които карат специалистите да се опасяват за посоката на индексите.

Стратегът Боб Янджуа от Nomura смята, че световните индекси могат да се понижат с между 25 и 50% до последното тримесечие на следващата година.

Широкият щатски индекс S&P 500 изглежда дори по-зле, като може да регистрира понижение до 800 пункта, което е спад от над 50%.

Предвид на повишенията от последните четири години, специалистите препоръчват на инвеститорите да приберат част от печалбите си.

Добре е да се погледне и към най-зле представящите се позиции в портфейлите и да се използва ръстът в последните месеци, за да се изчистят тези позиции.

Донякъде ирационалното поведение на пазара в момента е допринесло за това ръст да регистрират и някои от най-зле представящите се компании.

Ръстът при акциите на някои китайски компании и при осъществените първични публични предлагания сочи, че инвеститорите търсят доста усилено поемането на повече риск.

От Nomura припомнят инвеститорското правило да се продава в добри за пазара моменти и да се купува в моменти на слабост.