Всички трябва да покажем смелост на всички равнища в обществото, за да се борим с всеки вид пропаганда и подход, който прави имигрантите лесна цел или изкупителна жертва за всякакви проблеми.

Това заяви на пресконференция Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, попитан за оценка на зачестилите нападения над цветнокожи в България.

Черконе цитира Малмстрьом, която неколкократно коментира, че особено на политическо равнище е необходимо ръководителите да допринесат за промяна в схващането, че осигуряваната помощ за мигрантите причинява проблеми за европейските граждани.

Наистина трябва да видим ползата, която миграцията носи за европейската икономика, общество и култура, добави говорителят, цитиран от БТА. По неговите думи това изисква доказателство за управленски качества на политическо равнище.

Всички имаме своята роля в борбата с тази пропаганда, която за съжаление понякога дава почва на движения, на сили или на хора, които се насочват към насилие, заяви Черконе.