Ерата на препродажбата на къщи с цел печалба може и да поотмина, но супербогаташите са намерили нов начин за незабавна печалба – препродажбата на частни самолети.

Търсенето за най-големия и най-скъпия бизнес джет Gulfstream G650 е толкова голямо, че собствениците на подобни самолети са започнали да ги продават на купувачи. В някои сделки продавачите успяват да излязат на печалба с между 5 и 7 млн. долара.

Милиардерът Бърни Екълстоун, собственик на Formula 1, накоро е продал своя G650 на азиатски бизнесмен за 72 млн. долара, което е най-малко с 6 млн. повече от сумата, за която го е купил, пише CNBC, позовавайки се на запознати източници.

Сделката, за която първо информира BizjetBlogger, е осъществена едва седмици, след като Екълстоун е получил самолета от Gulfstream. Засега Екълстоун не е коментирал сделката, а от BizjetBlogger твърдят, че самолетът е бил прекалено голям за някои от любимите летища на Екълстоун.

Брокери на частни самолети и консултанти споделят, че поне двама други собственици са препродали наскоро техните Gulfstream G650 за по над 70 млн. долара. В момента пък се подготвят най-малко още две сделки. В едната от тях американски милиардер преговаря с купувач от Азия. В другите сделки участват милиардери в Русия, Латинска Америка и Близкия Изток.

Тези препродажби са индикатор за повишеното търсене на големи частни самолети. G650 е кралят в този сегмент с базова цена от 64.5 млн. долара.

Моделът G650 също така е много рядък. Само около 30-35 самолета са били доставени от пускането му на пазара през миналата година, според брокери.

Милиардерите по света обаче се редят на опашка за новия самолет, като в момента Ралф Лорън и Опра Уинфри са сред чакащите. Търсенето е толкова голямо, че купувач, който подпише договор днес, ще получи своя G650 чак през третото тримесечие на 2017 г.

По тази причина много купувачи са готови да платят повече от 70 млн. долара, за да получат новата си играчка днес.