САЩ ще изпреварят Саудитска Арабия и Русия и ще бъдат най-големият производител на петрол в света до 2015 г., според Международната агенция по енергетика (МАЕ), което ще доближи Вашингтон до енергийна независимост и ще намали нуждата от внос от страните от ОПЕК.

До 2020 г. обаче петролните полета в Тексас и Северна Дакота ще преминали пика си и Близкият изток ще възстанови своята доминация в петролни сектор, особено като доставчик за Азия, според МАЕ.

Бумът в добива на шистов петрол в САЩ помогна на страната да превъзмогне спада в производството на петрол. В доклада си от 2012 г. за перспективите пред енергийния сектор МАЕ прогнозира, че САЩ ще изпреварят Рияд като водещия производител на петрол през 2017 г.

На вчерашното представяне на тазгодшния доклад на агенцията Фатих Бирол, старши икономист на МАЕ, обяви, че агенцията вече очаква това да се случи по-рано.

"Очакваме през 2015 г. САЩ да бъдат най-големият производител на петрол в света," заяви Бирол.

"Виждаме две тенденции на петролните пазари," споделя той в интервю за Reuters. "До 2020 г. очакваме лекият суров петрол да нарасне. В същото време поради увеличението на добива в Бразилия, необходимостта от близкоизточен петрол в следващите години определено ще бъде по-малка."

"Поради ограничените ресурси обаче добивът ще достигне пик и ще започне да намалява. След 2020 г. Близкият изток отново ще доминира на петролния пазар."

Цената на петрола ще продължи да се покачва, според МАЕ.

Малко вероятно е други държави да постигнат успеха на САЩ при шистовия добив, казват от агенцията.

И докато добивът на петрол се очаква да скочи в следващите няколко години, базираната в Париж агенция смята, че светът не е "на прага на нова ера на изобилие от петрол" и напомни, че инвестициите в нови източници на добив трябва да се увеличат за да се избегне евентуален критично положение с предлагането в бъдеще.

До 2025 производството на страните извън ОПЕК ще намалее и държавите от Близкия изток, ще осигуряват по-голяма част от ръста в глобалното предлагане на петрол.

Нарастващият добив в САЩ в момента помага за задоволяването на увеличаващото се търсене, което според прогнозите на МАЕ ще достигне 101 млн. барела на ден през 2035 г. в сравнение с 86.7 млн. барела на ден през 2011 г. и малко над очакваните 99.7 барела на ден за миналата година.

"Шистовият петрол е много добра новина за САЩ и за останалата част от света, но търсенето е в Азия," казва Бирол.