Пакет от промени в банковите закони е подготвила икономическата парламентарна комисия, съобщи заместник-председателят на комисията Румен Гечев. Очаква се промените да осигурят вземането на кредити при по-благоприятни за клиентите условия, както и пазарно ориентирани банкови услуги.

Предлага се ипотекираното жилище да се продава на пазарни цени, а не на цени, определяни от съдия-изпълнител, съобщи БНР:

Кредитополучателят, в случай че той няма възможност да изплаща кредита по каквито и да било причини дългосрочно, той, разбира се, губи жилището си. Но искаме продажбата на жилището да започне от равнище, при което клиентът и банката са си стиснали ръцете.

Проектозаконът предвижда наказателната лихва при предварително погасяване на заема да бъде под процент, което на практика позволява да се реагира пазарно на банковите условия:

Един от сериозните проблеми за кредитополучателите - примерно теглили сте кредит при 15 на сто лихва преди години, в това число ипотечен, сега лихвата е слязла на 10 процента. В момента клиентите на банките не могат да си променят кредита. Те трябва да изплащат до живот с тази банка.

Сега, когато тази наказателна лихва, условно казано отпада или е близко до нулата, означава, че всеки кредитополучател, ако намери по-евтин кредит, той може да си изплати стария кпедит и да изплаща при нови кредити.