Ръстът на икономиката на еврозоната се оказа едва 0.1% през третото тримесечие на годината, което бе под средните очаквания на анализаторите за ръст от 0.3%. За сравнение през третото тримесечие на миналата година икономиката на еврозоната се сви с 0.4%.

Данните повишават опасенията на част от пазарните участници, че еврозоната може отново да се насочва към рецесия, след като много трудно излезе от 18-месечна рецесия, която бе най-дългата от над 40 години насам.

Еврото се понижи до нива от 1.3435 след данните, след като преди данните се търгуваше при нива от 1.3450. Вчера единната валута тества но не успя да преодолее психологическата граница от 1.3500.

По-рано днес немската икономика отчете ръст от 0.3% през третото тримесечие. Това се оказа под средните очаквания за ръст на водещата европейска икономика от 0.6%.

Разочароващи данни отчете Франция, което подхрани опасенията, че реформите в страната се провеждат твърде бавно. Икономиката на втората най-голяма членка на еврозоната се е свила с 0.1% през третото тримесечие, на фона на очакванията за ръст от 0.1%. Тя отбеляза повишение от 0.2% през третото тримесечие на миналата година.

Слабите данни не попречиха някои от водещите европейски индекси да се повишат до нов рекорд, сред които немският DAX нараснал до над 9 100 пункта.