Най-много обороти се крият в търговията на дребно. Всяко трето магазинче не издава, редовно или изобщо, касови бележки, показват първоначалните резултати от акция "Касова бележка" на Националната агенция за приходите (НАП), която започна в началото на ноември.На базата на анализ на риска са избрани 1000 обекта в цялата страна, които се проверяват.

"Следим дали търговците, чиито обороти се различават значително от тези на аналогични обекти в съседство, издават касови бележки и на какво се дължат разликите", обясняват от НАП пред "Труд".

10 са рисковите сфери, при повечето от които основните нарушения са именно укриването на обороти.Това са автошколи, аптеки, наеми, бижутерии, бакалии, питейни заведения, медици.

След действията на НАП в последните години обаче има дисциплиниране.При тези рискови сфери щетите за хазната са спаднали с над 50%.

Неиздаването на касова бележка води до укриване на приходи и подлежи на санкция, която е в размер от 500 до 2000 лева за юридическите лица и ЕТ. Глобата за физическите лица в такива случаи е от 100 до 500 лева.

Задължение на получателя на фискалния бон е да го съхранява до напускане на обекта. Ако не изпълни това задължение, той също подлежи на санкция – глоба от 50 лева. Глобата се събира от приходните органи на място, с квитанция.

Едновременно с проверките на касовите апарати инспекторите по приходите ще следят идали се спазва осигурителното законодателство.Ще се проверява имат ли трудови договори продавачите и дали са подадени всички осигурителни декларации в НАП.