Електронната валута, която се опитахме да ви обясним как точно се формира и какво означава (макар и до момента на нас също да не ни е точно ясно), започва да наподобява много на „лудостта по лалетата“ в Холандия преди доста векове.

Измислената валута, която достигна рекордно високи нива от 500 долара в края на миналата седмица, продължи с главозамаещото си поскъпване и днес моментно достигна следващата психологическа граница от 600 долара.

Притеснителен е не е небивалият интерес към това чудо - съчетание между технологиите и съвременния финансов свят, а темповете и краткият срок, в който тази валута поскъпва. Последното много наподобява на развитието на балоните, макар и тук нещата да се случват в значително в по-кратки срокове, което до голяма степен е свързано и със същността на биткойн.

При всички положения графиката на тази валута трябва да притеснява притежателите й.

Стойността на валутата, изразена в долари, нарасна от 13 долара в началото на годината до 190 долара до април, след което се понижи до нива малко под 100 долара. От началото на годината тя е поскъпнала с над 40 пъти.