Доларът записва понижение спрямо йената във втори пореден ден на фона на спекулациите, че представителите на Федералния резерв на САЩ, между които и председателя Бен Бернанке, ще продължат с реториката, че икономическият растеж все още не е достатъчен за ограничаване на стимулите.

Президентът на подразделението на Федералния резерв в Ню Йорк Уилям Дъдли заяви вчера, че е по-обнадежден относно икономиката, като в същото време не даде индикации за промяна в количеството на изкупуваните всеки месец облигации.

Еврото се търгуваше близо до двуседмичен връх преди очакваните данни, които според прогнозите ще покажат, че инвеститорското доверие в Германия е нараснало.

“Щатският долар е под натиск срещу почти всички основни валути,” според Ема Лоусън, валутен анализатор в National Australia Bank Ltd.

Доларът поевтиня с 0.2% до 99.84 йени по-рано днес, увеличавайки спада си от вчера, който бе в размер на 0.2%. Щатската валута се търгуваше почти без промяна спрямо еврото на ниво от 1.3509 долара за евро, след като вчера докосна нивото от 1.3542, което бе най-ниското от 6 ноември насам. Йената поскъпна с 0.1% до 134.88 йени за евро.

Икономистите прогнозират, че Фед ще забави ограничаването на стимулите за икономиката до март, дори след като данни показаха, че през октомври работодателите в САЩ са разкрили повече нови работни места от очакваното.

Фед ще ограничи количеството на изкупуваните всеки месец държавни облигации до 70 млрд. долара на срещата си на 18-19 март, според прогнозите на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg на 8 ноември.

Централната банка на Япония ще проведе двудневна среща относно паричната и лихвена политика, която ще започне утре. Близо три четвърти от икономистите, участвали в проучване на Bloomberg, очакват банката да увеличи стимулите за икономиката през първите шест месеца на 2014 г.

Днес трябва излезе индексът на инвеститорското доверие в Германия, който, според очакванията, е нараснал до 54 пункта през ноември в сравнение с 52.8 пункта в предходния месец. Това би било най-високото му ниво от октомври 2009 г.

Публикуваният протокол от последната среща на Централната банка на Австралия показа, че представителите й са сметнали за “разумно” да запазят лихвата без промяна, докато преценят ефекта от предишното понижение на лихвата.

Австралийският долар поскъпна с 0.% до 93.88 щатски цента, след като беше нараснал с 0.7% в предходните два дни.