Великобритания може да наложи нови данъци на чужденците, инвестиращи в недвижимо имущество в страната, в отговор на нарастващите цени на жилищата в Лондон, съобщи днес британският вицепремиер Ник Клег, цитиран от Ройтерс, цитиран от БТА.


Търсенето от чуждестранни купувачи, особено от Азия и от еврозоната, предизвика безпокойство от създаването на жилищен балон. Клег отбеляза, че правителството разглежда въпроса преди министърът на финансите Джордж Озбърн да представи пред парламента обновените си икономически планове на 5 декември. Той уточни, че не е взето решение.

Със сигурност трябва да гарантираме, че хората, които инвестират огромни суми в централни лондонски места, плащат справедлив дял данъци при тези сделки, заяви на пресконференция Клег. Затова търсим възможности като различно прилагане на данъка върху капиталовите печалби при този вид сделки, посочи вицепремиерът.

Данъкът върху капиталовите печалби, който британците обикновено плащат, е 28 процента върху всякакъв вид печалба от продажба на собственост, която не е смятана за основно жилище. Чуждестранните инвеститори в недвижимости не плащат такъв данък. По думите на Клег обаче правителството не иска да подкопае статута на Великобритания на отворена икономика. Той отбеляза, че ще бъде лошо за страната, ако правителството "вдигне подвижния мост".

Като се има предвид, че изборите са след 18 месеца, повишаващите се цени на жилищата са нож с две остриета за коалиционните партньори Клег и премиера Дейвид Камерън. По-високите цени на жилищата могат да накарат собствениците на имоти да се чувстват по-сигурни икономически и да насърчат икономиката, но пък не се приемат добре от хората, които се опитват да си купят първо жилище.