Туристите, минали през Лулея, малък пристанищен град в Швеция, близо до полярния кръг не са много. Но въпреки това стотици хора са оставили следа там, съхранена в сървърите на Facebook. През юни интернет гигантът създаде тук, на повече от 700 км северно от Стокхоум, своя първи център за съхранение на данни извън САЩ.

Социалната мрежа бе привлечена от климата – както пряко, така и образно, припомня АФП.„Позитивният климат за работата бе една от важните причини, когато решихме да се установим в Лулея“, подчертава Джоел Киелгрен. На 32 години той управлява инсталации, толкова големи колкото пет футболни игрища.

Електроенергията, стратегическа за сектора, е също силна точка за града, захранван почти изцяло с водна енергия, без да познава прекъсване на електрическия ток от края на 70-те години на миналия век.

Инвестицията на страната, възлизаща на 103 млн. крони (16.2 млн. долара) също повлия на решението на Facebook да се спре на градчето.

Накрая, субарктичният климат, при който средната температура е под 10° девет месеца в годината, повечето от времето „освежава“ Facebook безплатно, с което намалява чудовищата консумация на енергия на сървърите.

Дружеството смята, че по този начин участва в спасяването на планетата. Неговите изчисления показват, че така енергията, изразходена от един потребител, се равнява на калориите на три банана.

Дори Greenpeace, обикновено много критична към големите фирми, погледна положително на проекта на социалната мрежа.

Facebook може да изгради 12 зали за сървъри в града, ако е необходимо. И Лулея, където две нови зали ще влязат в действие в средата на 2014 г., спечели с технология нова индустрия, готова да се състезава металургично производство, традиционния бизнес в района.

Бизнесът и местните политици хвалят ефекта на Facebook върху имиджа на града и косвени ползи.

"Това създаде 750 работни места в сферата на строителството от началото през 2011 г. и продължава да създава заетост и сега. В момента около 200 души работят на обекта ", казва президентът на Търговската камара,Марц Енгман.

След завършване на комплекса, той прогнозира, в допълнение към 50 до 100 преки служители, че ще има около 300 косвени работни места.