Турция предвижда да открие през февруари жп линия за високоскоростни влакове, която ще свързва двата основни града в страната - Истанбул и Анкара, съобщи официален източник.

Линията ще струва 4 млрд. долара (3 млрд. евро) и е поредният гигантски, но противоречив урбанистичен проект на ислямо-консервативното правителство на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

"Линията ще бъде открита през февруари, но все пак може да има малко забавяне", заяви представител на министерството на транспорта.

Дългоочакваното откриване на линията между двата най-големи града в Турция първоначално трябваше да се състои в края на октомври или началото на ноември, но беше отложено заради съображения за сигурност, съобщи източникът, пожелал да остане анонимен.

Турският министър на транспорта Бинали Йълдъръм заяви пред парламента вчера, че мегапроекти на обща стойност 42 млрд. долара (31 млрд. евро) ще бъдат завършени до шест години, съобщи БГНЕС.

Линията за високоскоростни влакове между Истанбул и Анкара е част от голям проект за високоскоростни влакове между 15 града в Турция, обясни министърът.

Пътниците по новата линия ще стигат до дестинацията си за три часа със скорост 250 км/ч. В момента пътуването с влак между Анкара и Истанбул отнема осем часа.