Zurich Insurance ще инвестира 1 млрд. долара в борбата срещу климатичните промени, информира CNN.

Швейцарската група за финансови услуги планира да инвестира около 0.5% от своя портфейл на стойност 200 млрд. долара в зелени облигации, емитирани от Световната банка и други институции в подкрепа на устойчивия растеж и развитие, без да жертва финансовата доходност.

"Това е първата стъпка," е заявил говорител на компанията. "Zurich ще обмисли и по-нататъшни инвестиции, също в зелени облигации, които обаче не са деноминирани в долари, след като оцени първоначалната си инвестиция."

Този тип инвестиции стават все по-популярни както сред институциите, така и сред индивидуалните инвеститори, които искат да направят добро и пари в същото време. Според JP Morgan инвеститорите могат да насочат 9 млрд. долара в подобни инвестиции през тази година.

С тази своя инвестиция Zurich ще стане най-големият притежател на зелени облигации, деноминирани в долари, контролирайки около 10% от световния пазар.

Като глобален застраховател с присъствие на много развиващи се пазари Zurich е директно изложена на последствията от климатичните промени и интензивната употреба на оскъдните природни ресурси.

Природните бедствия като наводнения и тайфуни, са причинили 76 млрд. долара застрахователни загуби в Източна Азия в последните три десетилетия, според Munich Re.