Мексиканският милиардер Карлос Слим продължава да прехвърля тихомълком големи части от своята империя на шестте си деца.

Последната транзакция е била миналия месец, когато Слим е прехвърлил на две от своите деца по-голяма част от акциите си в Grupo Financiero Inbursa (GFInbursa) - холдингова компания, която предлага банкиране на дребно и търговско банкиране чрез подразделенията си, пише Forbes.

В уведомление до мексиканската фондова борса Слим информира, че на 5 юли 2012 г. той е подписал “договор за дарение” с две от своите дъщери, съгласно който им прехвърля 638 674 896 акции клас “A”.

Според документа всяка от двете дъщери е получила различен процент от акциите. Най-голямата дъщеря на милиардера Ванеса Паола Слим Домит се е сдобила със 71.13% от всички акции.

Така делът й в компанията се е увеличил от 4.38% до 11.33%. В парично изражение, при курс от 32.70 песо, за акция, трансферът възлиза на около 21 млрд. песо, или 1.6 млрд. долара. В документа не се разкрива името на втория бенефициент по договора.

Подаръкът, който е одобрен от борсата, е намалил дела на втория най-богат човек в света в Inbursa до 0.032%.

Без да дава повече подробности Слим също така е информирал борсата, че е сключил споразумение за дарителство с “друга група от моите деца” с цел увеличаване на дела им в Inmobiliaria Carso (InCarso) и дела им в Inbursa, тъй като InCarso, холдингова компания за недвижими имоти, индиректно притежава акции на Inbursa.

Прехвърлянето на наследството на неговото потомство е нещо, което 73-годишният Слим се очаква да прави. Преминаването на собствеността в техни ръце, докато той е все още жив, би довело до избягването на потенциални семейни вражди между наследниците му.

Слим е заявявал, че е по-важно да натовари децата си с отговорността да управляват компания, отколкото да им завещае купчини пари. Според финансовия отчет на Grupo Carso за 2012 г., синовете на Слим - Карлос, Патрик и Марко Антонио Слим Домит, притежават директно или индиректно по над 10% от компанията.

Слим и дъщерите му Сумая, Ванеса и Йохана също притежават равни дялове. Освен това седмината притежават общо 10% от акциите на попечителски фонд, управляван от Inbursa и InCarso. Всичко това показва, че фамилията контролира 79.61% от Grupo Carso, която е световен конгломерат.

Карлос Слим е католик, чиято жена умира през 1999 г., и вярва силно в семейните ценности. В статия за него през 2012 г. Forbes писа, че всеки понеделник той събира децата си на вечеря, а всяка сряда се вижда с внуците си. В момента Слим има 20 внуци и чака 21-ви.

След сърдечната операция, която претърпя през 1997 г., Слим прехвърли контрола върху ежедневната дейност на многото си компании. Неговите синове и зетьове са на ръководни позиции в семейната империя. Най-големият Карлос е председател наTelmex и Grupo Carso; Патрик е председател на Inmobiliaria Carso, а най-малкият син Марк Антонио е председател на Inbursa.

Зетьовете на Слим също участват в семейния бизнес директно или индиректно. Съпругът на Йохана - Елиас Аюб отговаря за връзки с инвеститорите и в борда на директорите на Telmex; Даниел Хадж Абумрад, женен за Ванеса, е главен изпълнителен директор на América Móvil; Фернандо Ромеро, успял мексикански архитект, който е женен за Сумая, е проектирал галерията Museo Soumaya, която е собственост на фондацията на Карлос Слим.

Слим е вторият най-богат човек в света. Според Forbes състоянието му в момента възлиза на 70 млрд. долара. В тази сума влиза и стойността на акциите, притежавани от неговите деца.