Широколентовият достъп до интернет крие добри и лоши преживявания на читателите. BBC News Magazine коментира наскоро защо широколентовият достъп в САЩ струва много повече на домакинствата , отколкото на повечето други места по света. В отговор на статията, читателите споделят своите „широколентови“ преживявания. От техните разкази, Би Би Си обобщи къде са най-нещастните и най-щастливи интернет потребители. София успя да влезе в челната десетка на щастливите:

Най-нещастните

10. Рики, Йоханесбург, Южна Африка: В Южна Африка, най-бързата скорост е около 40 Mbps (мегабита в секунда). Аз все още разполагам със средната стойност, която е на разположение тук - около 1 Mbps. Цената на 40 Mbps неограничен широколентов интернет е 3656 ранда (224 паунда на месец). Така че в сравнение с Южна Африка, в САЩ е много евтино. Ако искате да сравнявате нещата за 90 долара (едномесечната такса в САЩ) , в Южна Африка ще получите неограничен 4 Mbps.

9. Шон Аштън, Пърт, Австралия: Аз плащам 100 австралийски долара (58 паунда) за 15 Mbps / 1 Mbps (скорост на сваляне / качване) и ограничение от 500GB . Това е най-доброто, което мога да получа, най-високата скорост и втората най-добра оферта за ограничен интернет. 15 Mbps едва стигат за стрийминг на 1080p YouTube, а ние сме пет души вкъщи. Но въпреки това сме щастливци, повечето хора разполагат с не повече от 10 Mbps.

8. Греъм Абърнет, Оукланд, Нова Зеландия: Аз живея в селски район, въпреки че е само на 40 минути до центъра Оукланд. Скоростта на изтегляне, която мога да постигна максимално е 250 Kbps. В Нова Зеландия това струва 99 новозеландски долара (51 паунда) на месец с ограничение до 500 GB (което никога не може да бъде постигнато в резултат на ниската скорост).

7. Геръм Смит за Канада: Този британец споделя, че прекарва много време в дома си в Западна Канада и може да сравни цените. В Обединеното кралство, средно на месец плаща 23 паунда, а в Канада за същата услуга плаща 85 паунда. В района, в който живее в Канада, има само двама доставчици. Те твърдят, че по-високата цена се дължи на географското положение и по-ниската гъстота на населението. Торонто е много по-евтино, но все пак три пъти по-скъпо от Лондон.

6. Чарлз Францен, Гома, Демократична република Конго: Това определено е "ада за широколентовищ интернет". Плащаме 600 долара (372 паунда) на месец за много ограничената услуга, която се предполага, че е свързана към оптичната система в съседна Руанда. Нашите възможности са ограничени. Опитахме всичко, включително и наша собствена сателитна система, и нищо не ни предоставя услугата и надеждността, от която имаме нужда.

5. Чарлз Прайз, Глоучестършир , Великобритания: Прекрасно е да се живее в селските райони, но е изключително трудно за жена ми да движи бизнеса си и за децата ми и мен да получим бърз достъп до учебни помагала и нужната ни информация за нашите текущи курсове. Правителството обещава, че в селските райони широколентовият достъп ще бъде подобрен, но тъй като ние нямаме цифрово радио или Freeview в къщата, аз не очаквам подобрение в скоростта.

4. Пол Кълчар, Фолкландски острови: Ние имаме само един доставчик на телекомуникационни услуги, оттам и високи такси. Няма неограничен пакет и скоростта е много бавна поради използването на сателит. Златен пакет от 4 GB струва 75 паунда на месец.

3. Сноумен, Айова, САЩ: Страшно е тук. Не само че интернетът често прекъсва, за което не получаваме никаква компенсация, но сега ни поставят и ограничения за ползване. Можем лесно да преминем границата от 250 GB като семейство за филми, образование или игри. Плащаме 80 долара за интернет и телефон. Без телевизия.

2. Кооб, Лусака, Замбия: Ние трябва да платим 1200 квача (220 щатски долара) за много лоша връзка. Интернетът е много бавен и ненадежден с ежедневни прекъсвания. Същия проблем - няма достатъчно конкуренция, така че трябва да се справяме с много арогантност и натиск.

1. Клер Кнудсен-Лата, Анкоридж, Аляска, САЩ: Аз в момента плащам 60 долара на месец за 12 Mbps скорост и 60 GB кабелен широколентов интернет, което звучи като много, докато не осъзнаеш колко от това яде Netflix и Hulu.

... и 10 най- щастливи

1. Ради Радев, София: България е чудесно място за интернет в момента. Конкуренцията е силна и е обичайно да се плащат от 10 до 13 евро на месец за 40 Mbps. По-високите скорости са достъпни за до 30 евро. Въпреки това, е обичайно да се плати за 40 Mbps, но да получите 80 + без допълнително заплащане. По-бавният интернет за офиса може да е по-евтин - около 5 евро.

2. Юхо Никанен, Турку, Финландия: Бих казал, че аз живея в рая на интернета. Широколентовият достъп до интернет у дома чрез кабел или оптична връзка е евтин, конкуренцията е много добра от гледна точка на потребителя. Повечето доставчици предлагат оферти за двегодишен план по 10 евро на месец за 10Mbps до 100Mbps или повече за около 20 до 50 евро на месец, в зависимост от това къде живеете. Обикновено можете да получите мрежов адаптер, включен в пакета, или можете да си купите, без лизинг. Безжичен 3G и 4G интернет е на цени в някои случаи дори по-ниски от редовен достъп до кабелен интернет. Покритието на мрежата е добро и се подобрява през цялото време.

3. Саймън, Блекпул, Великобритания: Аз съм повече от щастлив. Мога да използвам телефон, таблет, лаптоп, PC и Xbox наведнъж без никакви видими проблеми. {...} Разполагам 60 Mbps високоскоростен пакет и плащам 68 паунда на месец за пълния пакет (TV, телефон + наем на линия и широколентов интернет без спорт и филми). Скоростта е повече от 60Mbps. Мога да си изтегля 700 MB филм в две минути.

4. Дейвид, Мъри, Юта, САЩ: Ние плащаме около 70 долара на месец за телефон и интернет, въпреки че скоро ще бъдем включени на по-ниска цени от конкурент. Имам 50 Mbps скорост на качване и изтегляне (очаквам увеличаване до 100 Mbps), без ограничение на месечния трансфер на данни. Нашият град е част от утопия – има оптична връзка, която е публична собственост, и много доставчици се конкурират на една и съща инфраструктура. Интернетът не е перфектен, но съотношението скоростта / цената е добро в сравнение с местните кабелни и телефонни компании , които притежават съответните инфраструктури.

5. Зак Топмпсън, Швейцария: Тук, в Женева, за 90 швейцарски франка (61 паунда) на месец получавам 150Mbps изтегляне и 10Mbps качване, както и безплатни местни и международни разговори. Това е чрез кабелната мрежа. Няма никакво ограничението за изтеглянето на данни. Това е отлична сделка.

6. Ларс, Копенхаген: Тук в Дания, нашите работодатели често плащат разноските ни за достъпа до интернет от къщи – на това се гледа като на необходимост за работа.

7. Клив Ел,Холандия: Аз съм на 150Mbps (действителна скорост 170Mbps) за сваляне и 15Mbps качване плюс телевизор и телефонна линия за 63.95евро.

8. Джим Хагерман, Германия: плащам 39.97 евро на месец за телефон и DLS. Мога да се обаждам на стационарни телефони Еввропа и САЩ безплатно!Плащам по 50 еврона година за HD + на моя телевизор. Възможностите в Германия са много по-добри от тези в САЩ.

9. Козмин, Орадеа, Румъния: Аз съм щастлив да кажа, че ние сме в широколентов рай. Моят доставчик току-що започна да продава 500 Mbps връзка за 15 евро. Аз имам 50Mbps връзка, която струва само 9 евро, но това е достатъчно за моите нужди.

10. Ръс Люис, Франция: Тук имам пакети от стационарен телефон, неограничен интернет и много телевизионни канали за 32 евро на месец. Ние получаваме напълно безплатни разговори към стационарните телефони, но обикновено не и към мобилни телефони, за Франция и повече от 100 страни. Технически погледнато, тези обаждания са ограничени до не повече от три часа всеки, но кой говори за толкова дълго все пак?