Щатският индекс на сините чипове Dow Jones затвори над психологическата граница от 16 000 пункта за пръв път в историята си, възстановявайки загубите от предходните три дни. Данни, посочили бавно възстановяване на пазара на труда, повишиха очакванията, че Фед ще продължи с програмата си на стимули по-дълго от очакванията.

Индексът на сините чипове Dow Jones се повиши със 100.17 пункта, или 0.7%, до ниво от 16 009.99 пункта.

Широкият индекс Standard & Poor's 500 Index се повиши с 14.48 пункта, или 0.8%, до ниво от 1 795.85 пункта. Технологичният Nasdaq Composite Index се повиши с 47.89 пункта, или 1.22%, до 3 969.16 пункта.

Финансовите акции поведоха пазара в първия си ден на ръст след три поредни загуби.

„Смятам, че пазарът ще е в положително настроение в останалата част на годината“, според Марги Пател, портфолио мениджър в Wells Capital Management, цитиран от Bloomberg.

“Всеки би искал да види корекция, за да добави към позициите си“, заяви анализаторът, допълвайки, че акциите ще са най-добре представящият се клас през следващата година.

Широките очаквания са, че пазарът може да регистрира корекция, поведена от Фед. Ограничаването на стимулите обаче може да стартира без понижаване на лихвите предвид на слабото представяне на пазара на труда и ниската инфлация. Годишната инфлация е при ниво от 1%, което е под целта на Фед за инфлация от 2%.

Очакванията, че Фед ще задържи нивото на лихвите при настоящите им ниски нива още дълго време инициира разширяване на спреда между дългосрочния и краткосрочен щатски дълг.

Това облагодетелства банките, които дават заеми при краткосрочни лихви и заемат средства при по-ниските дългосрочни такива.

Броят на първоначалните молби за помощи за безработица в САЩ са се понижили с повече от очакванията през изминалата седмица, а производствените цени са се понижили за втори пореден месец през октомври.

След позитивните настроения в САЩ ръстът се разпространи и в Азия. Азиатските индекси прекъснаха тридневния си спад и регистрираха повишения. Индексът, следящ представянето в региона, се повиши с 0.2%.

Китайските индекси се разграничиха от ръста и отбелязаха понижения, като шанхайският основен индекс загуби 0.6% от стойността си.

Минимални повишения отбелязаха японските индекси, водени от поевтиняването на йената. Японската валута достигна най-ниска стойност от 101.10 йени.