Хората, които умеят да решават проблеми, са добри мислители. Те имат по-малко драми и трудности, тъй като не реагират прекалено емоционално, сблъсквайки се с някакъв проблем. Те обикновено виждат в проблема предизвикателство и потенциал за житейски опит и използват комбинация от интуиция и логика, за да намерят решения.

Последното означава, че хората, които умеят да решават проблеми, намират добър баланс между емоционалната и инстинктивната ни страна и логическата. Нека видим кои са някои от характерните черти, които да ни подскажат в какво се състои това ценно качество - „да си добър в решаването на проблеми“:

1. Те не държат да са прави през цялото време.

Хората, които умеят да решават проблеми, се фокусират върху намирането на правилното решение, а не искат да докажат на всяка цена, че са прави.

2. Те отиват отвъд ограниченията на собственото си мислене.

Хората, които умеят да решават проблеми, не се фокусират върху стереотипни решения и са отворени към нови начини на мислене и проучване на нови възможностите.

3. Те търсят възможностите в проблема.

Хората, които умеят да решават проблеми, виждат предизвикателствата и се опитат да се поучат от тях.

4. Те познават разликата между сложно и просто мислене.

Хората, които умеят да решават проблеми, имат усет кога е необходимо да се изгради стратегия за действие и кога да ползват лесно и бързо решение.

5. Те имат ясна дефиниция за това какъв е проблемът.

Хората, които умеят да решават проблеми, на първо място умеят да идентифицират в какво точно се състои проблемът.

6. Те използват силата на думите, за да комуникират с хората.

Те са социално добре адаптирани и намират начини да разговарят с хора в търсене на най-задоволителното за всички решения.

7. Те не създават проблеми за останалите.

Те разбират, че за да бъде решен един проблем, че не може да се създават проблеми за другите. Хората, които умеят да решават проблеми, търсят справедливи решения и правят съзнателни усилия да не навредят на другите заради личния си интерес. Те знаят, че такива действия ще имат дългосрочни последици, дори ако проблемът е временно решен.

8. Те предпочитат профилактиката пред интервенцията.

Хората, които умеят да решават проблеми, имат редица умения, за да предотвратят проблемите. Те обикновено се сблъскват с по-малко драми, конфликти и стресови ситуации, тъй като поставят ясни граници, които не допускат другите да нарушават и също- само се отнасят с разбиране към ограниченията, поставени от другите хора.

9. Те изследват възможните решения.

Те виждат повече от едно решение на даден проблем и търсят нови и по-продуктивни начини да се справят с проблемите, когато те възникнат. Хората, които умеят да решават проблеми, просто имат резервен план и ако първото решение не работи, винаги имат второ.

10. Те имат разумни очаквания.

Хората, които умеят да решават проблеми, имат разумни очаквания за решението. Те разбират, че има много елементи, които остават извън техните възможности, независимо от вложените усилия и не очакват нещата да се поправят като с магическа пръчка.

И бонус: Какво не правят хората, които умеят да решават проблеми?

Добрите в решаването на проблеми хора не се обременяват с твърде много ирационални страхове. Страхът може да попречи вашата преценка, да помрачи интуицията ви и да направи вземането на каквото и да е решение невъзможно.