За тяхната първа среща на 25 ноември 2013 г. във Ватикана, руският президент Владимир Путин накара Папа Франциск да го чака 15 минути. Всъщност Путин кара всички да го чакат, разкрива Bloomberg.

Папа Франциск не е първият папа, за среща с когото Путин закъснява. Преди него това се наложи и на Йоан Павел II.

Четвърт час в очакване прекара също и английската кралица Елизабет. Южнокорейският президент Пак Гън Хе го чака половин час. А за среща с Юлия Тимошенко, тогава премиер на Украйна, Путин закъсня три часа!

Списъкът е още по-дълъг. Путин закъсня: с два часа за среща с финландския президент, 40 минути за среща с Ангела Меркел, половин час за среща с испанското кралско семейство....

Любопитно е, че нито една среща не е била отменена заради отсъствието на Путин. Напротив – всички чуждестранни гости и домакини учтиво са чакали, без да покажат и най-малко раздразнение. Очевидно чуждите инвеститори нямат намерение да забравят за Русия, само защото президентът ѝ закъснява.

Впрочем в едно от редките си откровения пред пресата бившата съпруга на Путин – Людмила, разказва, че той систематично закъснявал за срещите им, понякога с повече от час.

Но защо все пак Путин вечно закуъснява?
"Когато всичко зависи от вас, всеки чака вас, можете да упражнявате нелоялен контрол над ситуацията, като се предполага, че другите ще трябва да ви чакат. Това е арогантно поведение.", коментира Фил Макграл, психолог.

За Андрей Колесников, руски опозиционен журналист: "само Бог е над [Путин] сега. Това е най-важният човек и може да си позволи всичко, което иска " .

Bloomberg обобщава ситуацията: „Това е една черта, която говори много за отношението на Путин към властта“.