По-старите звезди като Силвестър Сталоун и Харисън Форд вече не могат да гарантират добри приходи от филм. Нито пък изгряваща звезда като Бенедикт Къмбърбач. Какво се предполага, че трябва да направи едно филмово студио в такъв случай? Тези тримата известни актьори са участвали в най-големите филмови провали във финансово отношение за тази година, според Forbes.

Начело на класацията е „Петата власт“. Филмът на DreamWorks, изглеждаше като добра идея. Къмбърбач, един от най-обещаващите млади актьори, играе в ролята на Джулиан Асанж. Режисьор на филма е Бил Кондън, който печели Оскар за сценарий на филма „Богове и чудовища“ (на който е и режисьор) и печели милиони от режисурата на последни филма от вампирската сага „Здрач“.

„Петата власт“ обаче се провали. Той е донесъл приходи от 6 млн. долара в световен мащаб при бюджет за заснемането му от 28 млн. долара.

На второ място в класацията е „Куршум в главата“. Ако не сте чували този филм, не се притеснявайте, със сигурност не сте единствени. От Warner Bros. не полагат големи усилия около рекламата му. Бюджетът за заснемането му е бил около 25 млн., а приходите от билети са едва 9 млн. долара.

Челната тройка на най-големите филмови провали за годината се оформя от „Параноя“. По подобие на „Петата власт“, „Параноя“ е филм, който на хартия изглежда, че трябваше да има успех. Актьорският състав е смесица от утвърдени звезди като Харисън Форд и Гари Олдман и млади актьори като звездата от „Игрите на глада“ Лиам Хемсъурт.

Филмът обаче беше пълен провал по кината. Той отвори на 13-о място в класацията по приходи през август и продължи да се свлича надолу. С бюджет от 35 млн. долара филмът е донесъл приходи от едва 13.5 млн. долара в световен мащаб.

Филмът „Паркър“ заема четвъртото място в тази непрестижна класация с доходност от 49%. Преди време Дженифър Лопез бе начело на класацията на най-влиятелните знаменитости на Forbes, но изглежда звездата и вече не блести толкова ярко.

Челната петица се оформя от „Покварен град“. Марк Уолбърг в момента е една от най-големите филмови звезди в света. През миналата година той е заработил 52 млн. долара, основно благодарение на успеха на „Тед“. Дори и големите филмов звезди обаче имат засечки. Този трилър, в който участва и Ръсел Кроу, имаше за цел да повтори успеха на друг януарски филм на Уолбърг „Контрабанда“. Това обаче не се случи и „Покварен град“ донесе приходи от едва 19 млн. долара при бюджет от 35 млн. долара, което е 54% възвращаемост.

По-нататък в класацията се нареждат „Надиграването“, който при бюджет от 20 млн. долара е донесъл приходи от 11 млн. долара; „Бягството“ - бюджет от 18 млн. долара и 10.5 млн. долара приходи; „Семейство Пийпълс“ - бюджет от 15 млн. долара и приходи в размер на 9 млн. долара; РПУ „Оня свят“ - бюджет от 130 млн. долара и 78 млн. долара приходи и „Тежка сватба“ - 35 млн. долара бюджет и 22 млн. долара приходи.