23 нелегални сирийски емигранти бяха задържани на Дунав мост край Русе. Емигрантите са били скрити в турски ТИР, който е превозвал алуминиеви профили. Двамата шофьори на камиона, които са турски граждани, и бежанците са задържани за срок от 72 часа.

Камионът, в който са пътували нелегалните емигранти, се е движил по направление от Турция за Германия. При проверката на ГКПП-Дунав мост е било установено, че пломбите на ремаркето са нарушени. Първоначално въжето е било срязано, след което е направен опит да се възстанови.

Проверката през митническия рентген е показала, че между алуминиевите профили се укриват хора. Сирийците са били само мъже, като четирима от тях непълнолетни, съобщи БГНЕС.

Според една от версиите част от бегълците са били качени в камиона в България, а други пътуват още от Турция в посока Западна Европа. Сред тях има и вече задържани на Дунав мост.

"Интересното в конкретния случай е, че едно от лицата в групата вече е осъждано за извършено престъпление по чл. 279, ал.1 от НК, като настоящето му деяние се явява извършено в условието на повторност.

Той за втори път се опитва да пресече нелегално границата на България, за това престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 години", коментира говорителят на Районна прокуратура-Русе Радослав Батанов.

По отношение на двамата турски граждани, които са превозвали нелегалните емигранти, Районна прокуратура-Русе ще внесе делото за разглеждане с обвинителен акт. Според прокуратурата извършеното от тях престъпление е с висока степен на обществена опасност и е редно съответно да бъде наложено по-тежко наказание.

"С оглед зачестилите престъпления от този род, следва да се завиши и санкцията, която държавата налага. Законът предвижда лишаване от свобода от 1 до 10 години. До настоящия момент практиката на съда беше да се налага наказание "лишаване от свобода", което да не се изтърпява ефективно.

Желанието на Районна прокуратура-Русе с оглед на повишената степен на обществена опасност е да се налагат ефективни наказания за такъв вид престъпления", заяви още прокурор Батанов.

Само преди десетина дни граничните полицаи на Дунав мост заловиха друга голяма група от 21 сирийци, отново укрити в камион.