Силвио Берлускони да стане кандидат за Европейския парламент чрез България, Унгария или Естония. Това обмисля антуражът на бившия италиански премиер, който е с окончателна присъда за данъчни измами и няма право на кандидатури в Италия, предаде БНР.

Италианският закон за местни и европейски политически кандидатури се отнася само за Италия. От друга страна, Европейската директива 109-93, уреждаща този въпрос, изисква удостоверение от компетентните органи от държавата по произход, че лицето не е лишавано от това право. Същият европейски документ обаче уважава жалба в съответната страна. Именно в този документ приближените на Берлускони намира изход - той да се кандидатира от друга европейска страна. Така той ще има отново парламентарен имунитет, отнет му в Италия, и да посрещне по-спокойно съдебните дела, които се водят срещу него в Милано, Неапол и Бари.

Смята се, че в случая най-добре хипотезата "Берлускони - еврокандидат" отговаря на България. Първо, защото Берлускони няма съдебни дела в нашата страна, второ - близък е с бившия премиер Бойко Борисов и може да разчита на неговия електорат. Трето, българско гражданство италианецът може да получи чрез декрет на българския президент и с инвестиции до 511 000 евро в икономиката на България. Резервен вариант е Унгария, чийто премиер Виктор Орбан е също приятел на Берлускони.