Експерти по сигурността са разработили зловреден софтуер, който може да улови натисканията по клавиатурата и да „превземе” звуковата карта, за да изпрати информация към съседен компютър под формата на звук с висока честота, който е неуловим за човешкото ухо, пише The Telegraph.

На местата, където се работи в условия на засилена сигурност между компютрите се оставя т.нар. “въздушна междина”, за да се избегнат дистанционни хакерски атаки.

Изследването доказва, че е възможно да се използват компютърните тонколони и микрофони, за да се прескочи тази междина и да се изпратят пароли и друга информация със скорост 20 бита за секунда на разстояние 20 метра. Това бипозволило на зловредния софтуер да „източва” важна информация към външния свят, съобщава Фокус.

Вградените тонколони и микрофони на компютърните устройства често са подценявани при планирането на мерки за сигурност, а при използването на честоти извън обсега на човешкия слух изтичането на инфомация няма да бъде забелязано дори в офис, пълен със служители