Цената от 1.30 евро за билет за метрото изглежда съвсем приемлива, когато то разполага със забележителна колекция на произведения на съвременното изкуство. „Станциите на изкуството“, както наричат спирките на метрото в Неапол, са създадени от известни архитекти, дизайнери и артисти, а най-новата от тях бе открита в понеделник.

Артистичните метростанции на Неапол приютяват повече от 200 произведения на изкуството и се вписват в урбанистичния плана и схемата за развитие на обществения транспорт на един град, известен с ужасните си задръствания.

Станция „Толедо“ (Toledo) в Неапол бе определена от The Daily Telegraph за най-красивата в Европа. Тя е посветена изцяло на Средиземноморието: пътниците се спускат в недрата на земята, заобиколени от синя мозайка като в дъното на басейн. Малките парчета са прецизно подредени, за да създават ефекта на сенки и светлосенки, които изглеждат загадъчно на изкуственото осветление.

От ескалатора краката на пътниците се оказват по „Вълните“ на Оскар Бланка, за да бъдат отведени към произведенията на Робърт Уилсън „До морето ... ти и аз“.

Станция Toledo е една от най-дълбоките - на 50 метра и цялата ѝ тематика се върти около играта на вода и светлина.

Дали тя ще бъде засенчена скоро?

До 2015 г. Неапол ще се сдобие с още две станции – Duomo на Масимилионо Фуксас и Municipio на португалците Алваро Сиза и Едуардо Суто де Мура, лауреати на наградата „Прицкер“ . Така че изненадите на метрото на изкуството все още не са завършили.