Европейската комисия и Турция постигнаха пробив във водените от години преговори за визова либерализация и спогодба за реадмисия.

В Брюксел комисарите по вътрешните работи и разширяването Сесилия Малстрьом и Щефан Фюле и турският външен министър Ахмет Давутоглу съобщиха, че спогодбата за реадмисия ще бъде подписана на 16 декември в Анкара.

Този документ ще даде възможност на България да връща обратно в Турция имигрантите, незаконно дошли оттам на българска територия. Българският външен министър Кристиян Вигенин коментира, че тази спогодба е много важна за страната ни.

"Това за нас е важно и ще даде нови възможности за справяне с бежанския поток към България.

Не мисля, че подписването на това споразумение би имало така ретроактивна сила, тоест тези, които вече са влезли, ние сме ги приели с процедура правна вече за обявяване на статут, няма как да бъдат връщани, но по принцип това споразумение за реадмисия предвижда нелегално преминалите границата между Турция и ЕС, в случая България, важи и за Гърция, ще могат да бъдат връщани на турската страна, тоест в страната, от която те са влезли в ЕС", каза той, цитиран от БНР.