Оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети по съпоставими цени е нараснал с 0.6% през октомври спрямо предходния месец, показват данните на НСИ. През октомври 2013 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, нараства с 6.9% спрямо същия месец на предходната година.

Данните на НСИ показват, че през октомври сме пазарували повече по пощата, телефона или интернет - с 21.6%.

Увеличили са се продажбите компютърна и комуникационна техника - с 3.0%,фармацевтични и медицински стоки - с 2.7%, както и продажбите на текстил, облекло, обувки и кожени изделия, битова техника, мебели и други стоки за бита - по 1.7%.

Купували сме по-малко автомобилни горива и смазочни материали - с 1.3%, и хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0.9%.

Спрямо същия месец на 2012 г. оборотът нараства във всички икономически групи. По-значителен ръст се наблюдава в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 26.6%, в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 25%, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 10.7%, в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 9.8%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 9.2%, и в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 8.8%.