За първи път във Великобритания, домакинствата, чиито членове работят, но живеят в бедност, е по-голям от броя на домакинствата, които живеят в бедност и чиито членове нямат работа.

На фона на появилата се информация, че британски парламентарен регулатор планира да награди законодателите с 11-процентно увеличение на заплатите, фондацията Joseph Rowntree информира, че малко повече от половината от 13-те милиона души, които живеят в бедност, или 6.7 милиона, живеят в семейство, в което поне единият възрастен работи. Техният брой се е увеличил с 500 000 в сравнение с миналата година.

Освен това 6.3 милиона души, които живеят в семейство, в което единият възрастен или няма работа, или е пенсионер, живеят в бедност. За да попадне човек в тази графа означава, че има до 220 паунда (360 долара) доходи на седмица.

В същото време парламентарният регулаторен орган Ipsa, който координира заплатите на британските народни представители, планира да увеличи заплатите на политиците със 7 паунда (12 426 долара), повишавайки общото им заплащане до 74 000 паунда.

В доклада на фондацията се казва, че хората са преминали през "трайно безпрецедентно" влошаване на качеството на живот.

Сред хората, които работят, броят на тези, чието заплащане е под така наречения "екзистенц минимум", който е 7.40 паунда на час, се е увеличил от 4.6 милиона на 5 милиона през 2012 г. Половината от семействата, които живият в бедност имат член, който получава под този минимум.

Средните доходи са намалели с 8% от пика им през 2008 г. В резултат на това около 2 милиона души имат доходи, които въпреки че са над прага на бедността, са щели да бъдат под него през 2008 г.

В доклада има и някои положителни данни. Бедността сред пенсионерите е на най-ниското си ниво от 30 години, падайки до 14% през 2011/12 г., докато състоянието на пазара на труда се подобрява е безработицата намалява.