Общата дължина на ски пистите у нас е повече от 200 км. Курортите в планините привличат все повече туристи, като за този зимен сезон от бранша прогнозират 5% ръст.

Най-предпочитан за чужденците все още е Боровец – заради близостта му със софийското летище. Българите пък харесват най-много Пампорово, към който тази година ще се насочат и гърците – заради новооткрития граничен пункт Маказа.

У нас обаче има и такива ски курорти, които са незаслужено пренебрегвани. Вижте седем от тях:

Осогово
Курортът се намира на около 20 км от Кюстендил в планина Осогово. Разполага с три писти.

Едноименната писта е подходяща pа по-напреднали скиори. Дълга е 910 метра. Разполага с влек с капацитет 720 човека на час.

Най-високият връх на планината - Руен (2251.3 метра), през зимата.

Писта „Людмил Живков“ е с по-ниска степен на трудност. Тя е дълга близо 400 м, има влек с капацитет 720 човека на час. И двете писти са оборудвани с машини за сняг, подходящи са за нощно каране.

Писта „Три буки“ е предназначена за начинаещи скиори и деца. Тя е къса и с малък наклон. Разполага с влек.

Говедарци
Намира се в северната част на Рила, на около 10 км от Самоков. Курортът има една писта, която се намира под връх Малък Мечит. Тя е дълга 1.5 км. Разполага с два влека, единият от които е детски.

Река Черни Искър в близост до Говедарци.

Семково
Курортът е в Югозападна Рила, на 17 км от Белица. Има седем ски писти, които се обслужват от осем влека. Общата им дължина е 4 км.

Изглед към Семково

Три от тях са разположени на северните склонове и са предназначени за по-опитни скиори. В близост до курорта са останалите четири с по-малък наклон, които са подходящи за деца и начинаещи.

Колко струват картите на ски пистите в големите ни курорти?

Беклемето
Това е местност в Троянския Балкан, на 20 км от град Троян. В курорта има три писти, всяка от които разполага с лифт и влек. Те имат одобрението на международните организации по биатлон и ски.

Невероятният изглед към Троянския проход

Пършевица
Намира се във Врачанския Балкан, на около 25 км от Враца. Ски пистата е в местност, наречена Каличина бара. Дълга е 1100 м, а капацитетът на влека е 300 човека на час.

Северните склонове на Врачанската планина

Узана
Местността е разположена в географския център на България, в Стара планина, в близост до Габрово. Има осем писти, като най-дългата е 1300 м. Всички имат влекове.

Това е хижа Узана

Берковица – Ком
Нарича се така, защото се намира под връх Ком в Стара планина, в близост до Берковица. Пистата е дълга 1.5 км. Има два влека, от които единият детски.

Часовниковата кула в Берковица