Troll A е плаваща платформа за природен газ в находището Troll по западното крайбрежие на Норвегия. Високата 472 м, с подводна конструкция от 369 м и тегло от 656 000 т, платформа е връх на проектирането и строителството.

Тя не само е сред най-големите и най-сложните инженерни проекти в историята, но е и най-големият обект някога местен от човека по повърхността на Земята.

Платформата се превърна в телевизионна сензация, когато беше транспортирана до Северно море през 1996 г., където в момента е управлявана от Statoil.

Обикновено „краката“ на една платформа се пренасят отделно от останалата част. В случая на Troll A обаче цялата конструкция е сглобена в едно населено място и след това е пренесена до морето.

Платформата е теглена над 200 километра от Баки, в северната част на Рогаланд, до полето на Трол, на 80 км северозападно от Берген. Целият процес е отнел седем дни.

Платформата е стъпила на морското дъно на 303 м под повърхността. Един от цилиндричните й крака разполага с асансьор, който взема разстоянието от дъното до повърхността на морето за девет минути.

През 1996 г. Troll A влезе в Гинес като "най-голямата плаваща газова платформа". Титлата днес принадлежи на Petronius, разположена в Мексиканския залив.

Тя също може да бъде детронирана скоро от Prelude FLNG, която е със зашеметяващите характеристики 600 000 т обем, 468 метра дължина, 74 м широчина и 110 м височина.