Позитивните настроения на БФБ – София продължават, като очакванията са оптимистични до края на годината.

Нямаме основания да очакваме влиянието на някакви негативни фактори в краткосрочен план в следващите няколко търговски сесии и дори през следващите две седмици, като вероятността за повишение в цените на акциите е голяма, коментира за Profit.bg Стефан Ангелов, брокер във Варчев Финанс.

Преминаването на SOFIX над нивата на съпротива 468 потвърди възходящия тренд на индекса. Следващите няколко дни ключови нива за него ще бъдат 478 и 472. Преминаване през едно от тези нива ще ни покаже посоката на пазара в следващите няколко сесии.

Търсенето на акции по някои ликвидни позиции в последните няколко сесии допълнително подкрепя очакванията ни за ръст. Индексите запазват възходящия си тренд, което ще води до привличане на все повече средства на пазара през следващите месеци.

Навлизаме в един добър месец за акциите, което допълнително подкрепя очакванията ми за добро представяне на финансовите инструменти, допълва Ангелов.

В средносрочен план пазарът на акции в България също ще бъде подкрепен от вливане на повече финансов ресурс заради понижението на лихвите по банковите депозити. Сравнително ниската ликвидност ще помогне на цените на акции, дори при малко свеж капитал.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи.