На пазара има много компании, които произвеждат автомобили, след като интересът към другите превозни средства намалява драстично. Автомобилният пазар обаче никога не е бил толкова важен, колкото авиационният.

В началото на 20 век и до края на Втората световна война много автомобилни компании са направили невъзможното, за да превземат небето. Част от автопроизводителите са автори и на двигатели за самолети.

Вижте кои са автомобилните компании с принос към самолетната индустрия:

Rolls Royce

Чарлз Ролс и Фредрик Хенри Ройс са основали компанията през 1906 г. Една година по-късно Ролс имал огромен интерес към самолетите и много искал да сбъдне тази мечта. Чарлз преследвал всички директори, докато не получи подкрепата и не вкара компанията в бизнеса с авиодвигатели.

След избухването на Първата световна война всички автомобилни компании са получили покана за изработка. Rolls Royce веднага се включил в състезанието.

През 1915 година се ражда и първият самолетен двигател Eagle. Той е с 12 цилиндъра, а малко по-късно се ражда и по-малкият Hawk (6-цилиндров), Falcon със 190 конски сили и най-голямото им произведение е Condor с 675 конски сили.

Почти половината от самолетите на съюзниците са били с двигатели на Rolls Royce през Първата световна война. През 1935 г. компанията създава Merlin - двигател със суперчарджър, който поставя рекорд за скорост от 640 км/ч, пише men.bg.

Двигателите на компанията се откриват в самолети като: Hawker, Hurricane, Supermarine Spitfire, de Havilland Mosquito, Avro Lancester, Vickers Wellington и дори в американския P-51 Mustang.

Ford го строи под лиценз и сглобява около 30 000 за своите самолети. Разбира се, компанията започва да създава и реактивни двигатели в края на войната. Последните се използват в авиацията и днес.

Вижте самолетните двигатели на BMW, Bugatti и други производители на автомобили