През последното десетилетие станахме свидетели на значително облекчаване на изискванията за облеклото в деловия свят. Причините са различни – някои компании видяха в това възможност за по-неформално общуване между служителите, други използваха случая да покажат загриженост за околната среда и разрешиха на служителите си да свалят вратовръзките с цел по-малко използване на климатици. Не на последно място – водещата роля на технологичния сектор, който по правило не обича формалните ограничения, си каза думата за модата.

И все пак това отпускане създава колкото удобства, толкова и объркване. Какво можете да носите в офиса и кое все още остава табу:

Погледнете другите. Ако сте нов, не бързайте да показвате своята индивидуалност. Вижте как да се обличат вашите колеги и се опитайте да съответствате на стила им. Ако все още не знаете как да се облечете - подходете консервативно: по-добре да се прекалява със скромност, отколкото с показни тоалети.

Обърнете внимание на шефа си. Искате ли да спечелите доверите на шефа си? Преди време в Канада бе проведено изследване, при което хора бяха запитани на кое от лицата, показани им на снимка, биха поверили парите си. 86% посочиха хора, които визуално и по начин на обличане приличат на тях самите. Същото е в работата: ако вашият стил подхожда на стила на ръководителя, това увеличава шансовете ви.

Не забравяйте за цената. Има едно неписано правило - стойността на облеклото трябва да бъде приблизително половината от заплатата.

Носете вратовръзки! Дори и ако сте една жена. Мнозина все още асоциират вратовръзките със сила и лидерство. Психолозите също така казват, че елементите от мъжките костюми, носени от жена, създават впечатление, че тя е по-добър лидер от силния пол.

Вижте още: Дрескодът на Goldman Sachs или как трябва да се обличат успелите

Забрани за жени

Много къси поли. Неписаното правило е, че полата не трябва да е повече от 9 см над коляното. Впрочем твърде дълги поли и рокли също не се приветстват.

Прозрачни дрехи, потници с тесни презрамки и прекалено дълбоко деколте. Никой не трябва да вижда бельото си, дори ръба на дантела или презрамка на сутиен.

Изобилието от бижута. Има неизречено правило, че бижутата не трябва да са повече от три. Обиците се броят за едно бижу, часовници - също!

Прекалено високи токове и огромни обувки с дебела платформа.

Вижте още: Дрескодът на Newsweek

Табу за мъже

Мъжете също трябва да се откажат от някои неща, дори ако компанията приема неформален стил:

Скъсани дънки и дънки с ниска талия - панталони не трябва да показват бельото.

Бели чорапи - те все още са допустими само във фитнес клуба.

Къси панталони - панталоните до под коляното не са за офиса. Там все още е по-добре да залагате на панталон до глезена.

Сандали – периодично се появява модата на сандалите върху чорапи. Стилистите обаче ни уверяват, че това изглежда ужасно глупаво.

Всяко бижу освен копчета за ръкавели, игли за вратовръзки, часовник и венчална халка.