Очаква се през следващата година да бъде пусната авиолиния Белград - София. Това стана ясно след среща на премиерите на България и Сърбия в София. Ивица Дачич е на посещение у нас. „Очаква се отваряне на линия и до Варна. Това е голяма крачка напред в нашето свързване. Разговаряхме за множество икономически проекти”, каза Дачич.

„Трябва да видим какво ще правим с железопътната връзка, защото част от нея все още не е електрифицирана. Трябва да си поставим високи цели. Основен цел трябва да е изграждането на транспортния коридор”, добави той.

Двамата премиери са обсъдили и проекта "Южен поток". Сръбският премиер отбеляза, че този проект е важен за Белград и съобразен със сръбското законодателство, но подчерта, че това е въпрос, който трябва да се реши на най-високо политическо ниво.

„Не сме разглеждали в детайли всички аспекти на „Южен поток”, но беше обект на разговор с общото мнение, че проектът би дал по-голяма сигурност от една страна за газовите доставки, а от друга страна той като икономически проект е изгоден и за двете страни. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски. „Що се касае до европейските изисквания към този проект, предстоят разговори и ще се съобразим в максимална степен с европейските изисквания”, заяви премиерът, предаде Фокус.

Председателят на правителството на Сърбия Ивица Дачич добави: „На вас ви е малко по-лесно, защото без вас няма да има „Южен поток”. Сърбия няма проблем с „Южен поток”, а има голям интерес да бъде реализиран, защото не можем да зависим само от една газова посока. Получаваме газ само от Украйна. Имаше периоди на ледени зими заради този монопол в доставките на газ. Би трябвало да се прилага един и същи аршин, когато се говори за северния и южния поток. Очакваме този проект да бъде реализиран, той е най-големият в Европа. Това е от капитално значение за нашата икономика”.