Автомобилният гигант General Motors обяви, че ще закрие клона си Holden в Австралия до 2017 г. Този ход накара Toyota да преразгледа операциите си, когато синдикатите предупреждават, че автомобилната индустрия е свършена.

Решението на Holden да премине към национална компания за продажби, което ще коства 2900 работни места, идва след като Ford обяви през май, че спира производството на коли в австралийските си фабрики през 2016 година.

Преди пет години Мицубиши затвори клона си в Аделаида. Така Toyota Австралия, с около 4000 служители, ще остане единствената компания, която произвежда автомобили в страната, посочва БГНЕС.

Холдън заяви, че 1600 работници ще бъдат съкратени от завода в Аделаида и около 1300 от този в Мелбърн. Компанията започва работа на австралийския пазар през 1856 година с производството на седла, а през 1948 година започва производството на автомобили.

Синдикатите предупреждават за дупка в икономиката от няколко милиарда и загубата на до 50 000 работни места в автомобилната индустрия, ако производството на автомобили в Австралия приключи напълно. Анализатори смятат, че напускането на Holden може да причини колапс на индустрията.

Новината за закриването на Holden идва след дебати дали правителството трябва да отпусне субсидия на компанията, за да предотврати затварянето й.